Най-малките ученици могат да се върнат в клас най-рано след

...
Най-малките ученици могат да се върнат в клас най-рано след
Коментари Харесай

До 10 дни ще има тестове тип близалки за училищата

Най-малките възпитаници могат да се върнат в клас най-рано след 10 дни, в случай че до тогава епидемиологичната конюнктура не се усложни и в случай че родителите са съгласни да им се вършат щадящи коронавирус проби.

На срещата при президента през днешния ден стана ясно, че до 10 дни здравното ведомоство ще обезпечи проби вид близалки за учебните заведения. Ако се обезпечат пари от Министерството на финансите, до 10 дни това може да влезе в действие и да се върнат децата в клас, увери министър Кацаров, а министър Денков подсети, че би трябвало да има единодушието на родителите и това в огромна степен зависи от тях. Стойчо Кацаров пък даде обещание, че няма да се употребяват инвазивни проби със секрет от носа. „ Докато съм здравен министър няма да разреша да се бърка в носа на децата, има проби вид близалка, които всяко дете би могло да си направи. Ако родителите са съгласни на подобен метод, това може да обезпечи безвредна среда в учебните заведения “, бяха думите на здравния министър.

Ако при тестване се откри позитивен резултат на дете, то няма да влиза в клас и няма да се постанова цялата паралелка да се слага под карантина. За учителите също би трябвало да е гаранитрано, че те самите няма да са носители на вируса.

Проф. Денков изнесе статистика, съгласно която от 15 септември до 10 октомври броят на учителите под карантина се е усили три пъти, а на децата под карантина - пет пъти. Към момента има 12 хиляди възпитаници и 2 хиляди деца от детските градини, сложени под карантинА. Около 15 септември единствено 6 на 100 от болните бяха във възрастовата група 0-19 год, а в този момент в тази група са към 10-12 на 100, което демонстрира, че поради високата централизация на децата в учебно заведение има опция за предаване на болестта сред тях, обясни още Денков. Той се извини на родителите за бързото въвеждане на онлайн образованието. Хората не бяха готови, носим виновност, само че решението е вярно, сподели просветният министър.

За настройките на родителите за сходен вид тестване на децата проф. Денков изрази вяра, че разсъдъкът ще надделее и болшинството от родителите ще одобряват тази форма за влизане на децата в клас. Такъв вид тестване необятно се употребява в Европа, безвредно е и чакам, че това може да се осъществя, сподели той.

Още през днешния ден МОН и Министерство на здравеопазването би трябвало да обезпечат нужната организация, тъй че данните да бъдат оценени и на база на разбора и съответните резултати от тях, да предприемем ограниченията, които ще върнат поетапно учениците в клас, увери и общественият министър Гълъб Донев.

Той приказва и за ограниченията, които подкрепят родителите, които не са на работа, тъй като децата им учат вкъщи. Осигурена е помощ за родители на деца до 14 години, които употребяват заплатен отпуск поради отдалеченото образование. Всички родители на фамилии, които имат едно дете, ще получат подкрепяне от 650 лв. месечно, а родители с две и повече деца - надлежно 975 лв., за времето, за което децата не посещават учебно заведение.

Гълъб Донев отбрани и въвеждането на зелен документ и бе безапелационен, че тази мярка не лимитира правото на труд. Той акцентира, че има огромна независимост на изборкакво да направи съответният човек. Не става въпрос и за ограничение на права, тъй като посредством тези ограничения се подсигурява правото на всеки един да взе участие в обществено-икономическия живот, а също и правото му на труд. Не се засягат права и правото на труд, още повече, че това са ограничения, които са наложени краткотрайно и с смяна на обстановката, ограниченията ще бъдат върнати към естествения метод на живот, уточни Гълъб Донев и моли към искащите и колебаещите се да се имунизират по-скоро, за което са обезпечени условия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР