Най-лютата чушка в света официално е Carolina ReaperВ превод на

...
Най-лютата чушка в света официално е Carolina ReaperВ превод на
Коментари Харесай

Коя е най-лютата чушка на света и какво ще се случи, ако изядете една?

Най-лютата чушка в света публично е Carolina Reaper

В превод на български името ѝ звучи „ Жътварката от Каролина “ или „ Изкормвача от Каролина “. Carolina Reaper е класирана от Книгата на върховете на Гинес, написа

Имайте поради и запомнете добре, че тази чушка е в действителност парещо люта! Тя може да доближи до 2,2 милиона SHU (Scoville Heat Unit)! По-люта е от соса Тобаско… Около 600 пъти!

Скалата на Scoville е тази, по която се мери остротата на пикантност на лютите чушки или други на пикантни храни. Това, което се мери, в действителност е концентрацията на капсаицин. Скалата е създадена от Уилбър Сковил преди повече от век.

Семейство Capsicum включва люти чушки, които съдържат субстанции, познати като капсаициноиди. Стимулират нервните окончания, намиращи се под езика и по този начин предават възприятието за парене и топлота към мозъка.

А знаете ли кои са най-лютите чушки в България? За най-люта е считана „ Български морков “, наричана още „ Румънка “. На цвят е оранжева, а лютивостта ѝ е сред 10 000 и 30 000 сковила. Наскоро обаче е основана доста по-люта кръстоска – комбиниране сред Червено хабанеро и Тринидат моруга скорпион. Чушката е наречена „ Български дух “ и е с лютивост цели 500 000 сковила!

Ето кои са най-лютите чушки в света

1. Carolina Reaper

Carolina Reaper е от типа най-лютото семейство чушки - Chinense Capsicum. Представлява хибридно чили. Ниво на пикантност на Carolina Reaper по скалата на Scoville е 2.200.000 SHU.

2. Тринидад Моруга

Тези чушки са на второ място в света по пикантност. „ Тринидадския скорпион “ е с изключителна пикантност, изчислена на 2 000 000 единици Scoville. Остротата на Тринидад Моруга е с равнища от 2 000 000 SHU.

3. Люти чушки Нага Морич

Чушките Нага Морич са известни и като „ Змията “. Те произлизат от Южен Бангладеш. Структурата им е набръчкана, а цветът им варира – в началото са светлозелени и стават червени, когато са изцяло узрели. Нага Морич е с равнище на заостреност 1 000 000 SHU.

4. Bhut Jolokia

Чушките Bhut Jolokia са познати и като „ Светия пипер “. Те произлизат от Индия. Формата им е удължена и са набръчкани. Остротата им е с равнище 970 000 SHU

5. Хабанеро „ Червена Савина “

Habanero Red Savina е представител на фамилията Capsicum chinense. Нивото на заостреност на пикантността за тази чушка е 855 000 SHU. Сорт е открит в плантацията Habanero инцидентно, а по-късно е засаден наново.

6. Хабанеро

Хабанеро е може би най-популярната люта чушка поради мексиканската кухня. Част е от фамилията Capsicum chinense. Хабанеро-то е с равнище на пикантност 350 000 SHU.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР