Най-лошият сценарий за Украйна ще бъде да изостави атомните си

...
Най-лошият сценарий за Украйна ще бъде да изостави атомните си
Коментари Харесай

Проф. Касчиев посочи най-лошия сценарий за Украйна

Най-лошият сюжет за Украйна ще бъде да изостави атомните си централи. Това сподели в ефира на „ Събуди се” специалистът по нуклеарна енергетик проф. Георги Касчиев. По думите му едно от главните условия за безвредното действие на една атомна централа е да има подготвен личен състав.

„ Една атомна централа не е планувана на издържи на военни удари, няма никакви отбрани. Няма късмет да оцелее, в случай че бъде обстрелвана да вземем за пример. Могат да бъдат нанесени редица вреди, които да извади енергийния блок от заставам най-малко за година. Дори и да падне снаряд в защитната обвивка на някои от реакторите, няма да има особени вреди. Опасност съществува обаче, в случай че попадне в трансформаторите. Това ще докара до незабавна експлозия”, изясни той, представен от Нова телевизия.

Проф. Касчиев разяснява още, че няма по какъв начин България да не научи, ак има заплаха от приключване на радиация. „ След „ Чернобил” има доста положителни основани отбрани у нас и в прилежащи страни”, успокои той.

Събитията от последните дни наподобяват на нуклеарно изнудване, съгласно специалиста. „ Да напомни, че имаше доста политици, които твърдяха, че страна с нуклеарни централи не може да бъде обект на експанзия. Оказа се, че грешат”, сподели още той.

На този декор фармацевти осведоми за дефицит на йодни таблетки в аптеките. „ Стандартизирана таблетка калиев йодид ние не предлагаме, само че имаме заместители, под формата на хранителни добавки. Отчита се нараснало търсене. Количествата са ограничаване, има проблем и с доставките, само че за момента лекарства има”, сподели притежателят на аптека в Монтана Диана Попова.

Проф. Георги Касчиев беше безапелационен, е приемът на сходни лекарства не би трябвало да се ползва без нужда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР