Най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпа капацитетът ...

Най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпа капацитетът

Министър Кацаров: Алтернативата на настоящите мерки – пълен локдаун

Най-неприятният сюжет за страната ни е да се изчерпа потенциалът на лечебните заведения и те да не могат да одобряват пациентите. Това разяснява за „ Събуди се” по Нова тв здравният министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му актуалната вълна би трябвало да бъде овладяна за 10-15 дни.

„ След 10-15 дни ще имаме огромен казус. Вчера имахме среща с шефовете на лечебните заведения в София, те разкриват непрекъснато нови кревати, само че потенциалът и като хора, и като респиратори е съвсем изчерпан”, изясни д-р Кацаров. Респиратори нямало и в Държавния запас. Обещание, че ще получим такива дошло от Световната банка. Европейският комисар по опазването на здравето пък предложил, в случай че се стигне до най-неприятния сюжет, да се пращат заболели в други страни.

„ Не желая да тревожа хората, само че обстановката е извънредно напрегната и това ни е принудило да прибегнем към такива ограничения, които видно е, че не са популярни”, съобщи д-р Кацаров. Ако ограниченията бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, счита още министърът.

„ Ако ограниченията не сработят следващите 10-15 дни, единствената опция на ограниченията е цялостен локдаун”, съобщи министър Кацаров. Ако ограниченията сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на учебно заведение.

„ Това е първото нещо, което ще отпадне”, даде обещание министърът.

Той разяснява и противоречивия въпрос за какво заведенията за хранене работят, а децата не вървят на учебно заведение.

„ Да, абсурд е. Но с една основна разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с подобен документ – това към този момент е безопасна среда, в учебните заведения такива условия не са въведени”, изясни министър Кацаров.

„ В проекта е записано до 500 на 100000 заболели, ние увеличихме тази граница на 750 на 100000. Сега в София минава 900 на 100000, тъй че тази опция да се посещава проведено, не е допустима. Има доста напрегната опозиция от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше подложен въпросът за проби през носа, аз споделих, че аз до момента в който съм министър, няма да разреша на малки дечица да им се бърка в носа от който и да е било. Сега обсъждаме други благоприятни условия за щадящи проби за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим единодушие за подобен метод, аз съм подготвен да въведем подобен метод и да върнем децата”, съобщи министърът.

„ Вариантът, който обсъждаме сега, е наистина ли биха се съгласили родителите и учителите да въведем това, което сме въвели и на други места, чрез тестване на хора с щадящи проби. Но в случай че това не се схване, ние нямаме друга възможност”, сподели Кацаров. „ Ако се схване този метод то няма по какъв начин и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са имунизирани или тествани”.

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви изисквания.

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат документ с номера, който са получили при тествването и с ЕГН. Ако не могат да се оправят сами през интернет, могат да го създадат там, където е юридически пробата, в лаборатория или РЗИ.

„ Мненията на множеството специалисти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са несъмнено доказателство. Това е мнението на по-огромната част от специалистите. Има информация, че Европейска комисия разисква този въпрос с учени от разнообразни страни. Ако те преценяват, че това е възможно, че има задоволително научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено неотложно в нашата страна”, сподели министърът.

Зеленият документ може да бъде натрапен и на чиновниците на гишета. Въпросът сега се обсъждал.

Хората, които ще ревизират за съблюдаване на ограниченията, също наложително би трябвало да имат зелени документи.

По време на изборите няма да има наложителна имунизация

„ Към днешна дата не предвиждаме разнообразни ограничения от тези на предходните избори”, изясни Кацаров.

Ваксини имало задоволително от всички мечтани. Той разяснява и подправените документи.

„ Ако не разберем сериозността на казуса, никакви разпоредби няма да ни оказват помощ. Това е въпрос на схващане на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и околните си. Ако занапред не го разбираме, няма какво да стане”, сподели министърът.

Относно тестванията, д-р Кацаров изясни, че те ще са безвъзмездни, само че ще се заплаща пробовземането.

„ Пределната стойност е 10 лв., уповавам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да желаят повече от 10 лева, по-малко могат. В момента се подписват контракти с лабораториите, които желаят”, съобщи министър Кацаров.

Няма нито 1 противопоказание за слагане на имунизациите, даже при автоимунните болести, изясни министърът.

„ Някой ми споделят, че персоналният доктор ги поучава да не се имунизират, тъй като имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, тъй като ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила къса характеристика на лекарствения продукт”, сподели д-р Кацаров.

Източник: skandal.bg