Най-лошият сценарий е да се изчерпа капацитетът на болниците и

...
Най-лошият сценарий е да се изчерпа капацитетът на болниците и
Коментари Харесай

Здравният министър: След 10-15 дни може да имаме голям проблем

Най-лошият сюжет е да се изчерпа потенциалът на лечебните заведения и те да не могат да одобряват пациентите, сподели здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв. Според него актуалната вълна на пандемията би трябвало да бъде овладяна за 10-15 дни, другояче ще има огромен проблем с лечебните заведения.

„ След 10-15 дни ще имаме огромен проблем. Вчера имахме среща с шефовете на лечебните заведения в София, те разкриват непрекъснато нови кревати, само че потенциалът и като хора, и като респиратори е съвсем изчерпан”, изясни Кацаров.
Респиратори няма и в Държавния запас. Обещание, че ще получим такива пристигнало от Световната банка. Европейският комисар по опазването на здравето предлага, в случай че се стигне до най-лошия сюжет, да се пращат заболели в други страни.

“Не желая да тревожа хората, само че обстановката е извънредно сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива ограничения, които видно е, че не са популярни”, сподели Кацаров. Ако ограниченията бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа.

„ Ако ограниченията не сработят идващите 10-15 дни, единствената опция на ограниченията е цялостен локдаун”, съобщи министър Кацаров. Ако ограниченията сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на учебно заведение.

Той разяснява въпроса за какво заведенията за хранене работят, а децата не вървят на учебно заведение.

„ Да, абсурд е. Но с една основна разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с подобен документ – това към този момент е безвредна среда, в учебните заведения такива условия не са въведени”, сподели министър Кацаров.

Той подсети, че в София заболеваемостта е стигнала 900 на 100 хиляди души.

“Има доста сериозна опозиция от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше подложен въпросът за проби през носа, аз споделих, че аз до момента в който съм министър, няма да разреша на дребни дечица да им се бърка в носа от който и да е било. Сега обсъждаме други благоприятни условия за щадящи проби за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим единодушие за подобен метод, аз съм подготвен да въведем подобен метод и да върнем децата”, съобщи министърът.

Той изясни, че детските градини няма да бъдат затваряни. Кацаров изясни за следващ път за какво съществуването единствено на антитела не се приема като доказателство.

“Мненията на множеството специалисти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са несъмнено доказателство. Това е мнението на по-голямата част от специалистите. Има информация, че Европейска комисия разисква този въпрос с учени от разнообразни страни. Ако те преценяват, че това е възможно, че има задоволително научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено неотложно в нашата страна”, сподели министърът.

Зеленият документ може да бъде натрапен и на чиновниците на гише в администрацията. Въпросът се разисква сега. Хората, които ще ревизират за съблюдаване на ограниченията, също наложително би трябвало да имат зелени документи.

„ Ако не разберем сериозността на казуса, никакви правила няма да ни оказват помощ. Това е въпрос на схващане на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и околните си. Ако занапред не го разбираме, няма какво да стане”, сподели министърът.

“Няма нито 1 противопоказание за слагане на имунизациите, даже при автоимунните болести “, изясни министърът.

„ Някой ми споделят, че персоналният доктор ги поучава да не се имунизират, тъй като имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, тъй като ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила къса характерност на лекарствения продукт”, сподели доктор Кацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР