Най-лошата грешка от всички - не само в азиатската, но

...
Най-лошата грешка от всички - не само в азиатската, но
Коментари Харесай

Американската дипломация беше разгромена в Пном Пен

Най-лошата неточност от всички - освен в азиатската, само че и в световната - американска външна политика стана явна в столицата на Камбоджа, Пном Пен, многолюден град с дълги авенюта и булеварди. Там се събраха външните министри на страните, изброени като сътрудници за разговор на десетте страни от Югоизточна Азия (АСЕАН), измежду които бяха Русия, Съединени американски щати, Китай и доста други.

Тук е значимо да се дефинира тъкмо смисъла на тези годишни събития. Това е замяна на отзиви, не се вземат значими решения. Първо, 10 членки на АСЕАН се съвещават между тях, изработвайки обща позиция по всички въпроси - в този случай най-много за експлоадирането на напрежение по линията Китай-САЩ-Тайван. След това те поддържат връзка с всеки сътрудник в разговора един по един, по-късно организират обща конференция, където всеки споделя каквото желае при затворени порти, а външният свят по-късно се пробва да разбере какво се е случило зад тези порти.

Така че по-важното в такива случаи нормално е нещо, което не се е случило. Как трябваше да стане (от позиция на американската дипломация): всички азиатски страни бяха длъжни, първо, да осъдят и наложат наказания на Русия във връзка Украйна, и второ, да създадат същото в сходна история към Тайван. Това значи да осъдят Китай. За най-мащабните военни маневри по време и след визитата на Нанси Пелоси на острова, за ограничение на разговора със Съединени американски щати в няколко области и други антиамерикански наказания, засанкциите против Тайпе - и тук към този момент се основават неприятности за прилежащите азиатски страни. Например, защото промишлеността за произвеждане на полупроводници в Тайван е застрашена. Да не приказваме за общата опасност за бизнеса и другата търговия.

Но нямаше наказание. Всичко стартира с официалното съобщение на министрите от АСЕАН, където те заявиха своя неутралитет и приканиха всички страни в спора да спрат да играят игрички и да се помирят. Между другото, това е тъкмо същата позиция, заета от АСЕАН (и доста десетки други страни) във връзка с Русия и Украйна. И тогава, към този момент на общата конференция, всички азиатци обясниха на западняците едно и също нещо: желаеме да се върнем към естествения свят на съдействие с всички.

В Пном Пен, както постоянно, се организира годишната среща сред Русия и АСЕАН, в която от наша страна взе участие Сергей Лавров. Резултатите, като се изключи че приказват за нараствания търговски оборот през предходната година, са многочислени. Досегашните области на съдействие се развиват, набелязват се нови, в това число разговорът на препоръките за сигурност по проблемите на стабилността в района. Страните са удовлетворени, че в края на 2021 година в индонезийски води се организираха първите военноморски учения на Русия и АСЕАН, а 2022 година беше оповестена за Година на научно-техническото съдействие и проект за развиване на туризма и работа проект в региона на образованието до 2026 година Ако някой не знае, че Азия не е Европа, ето го.

Накратко, задачите на американската външна политика в тихоокеанския район са да притегли всички страни там в един тип групов Запад във военно, политическо и икономическо отношение. Историята, наречена " Полетът на баба Пелоси ", нанесе мощен удар на тези цели. Китайските медии деликатно проучиха всички американски изявления по този въпрос и на всички места откриха същата присъда, посочена нагоре: това е неуспех. Така че съжаляваме горкия държавен секретар Блинкен, който в Пном Пен слушаше учтивите и опростени изречения на сътрудниците, които се свеждаха до едно: вие сте на пътя ни. Да не приказваме, че устоя и зрелищна словесна бомбардировка от министрите на Русия и Китай. Криене, тичане от стаята, отбягване на обятия (по-точно снимане) и по този начин нататък - това към този момент се случи на срещите на Г-20 в Индонезия напълно неотдавна и никой в района не го хареса.

И не забравяйте, че това е единствено Азия. Нещо ми подсказва, че резултатът ще бъде е същият и в други елементи на света.

През последните дни в доста полемики у нас този въпрос (за резултатите от полета на баба Пелоси) беше дискутиран от безусловно всички експерти по Азия или общ профил. Появиха се няколко школи на мисълта. Някои считат, въз основа на правилото на „ слабия удар “, че Китай е изгубил в цялата тази история. Защото не можа да попречи на Пелоси да дойде в Тайван и по-късно единствено демонстрира гнева си на вятъра.

Такива хора не вземат поради, че в тайванската история Китай работи за тъкмо същата публика, както Русия в украинската. А точно: на тяхната аудитория – и по-голямата част от света. Но Пном Пен с изключение на всичко друго показва, че и Китай, и Русия са решили тъкмо настроенията на своята аудитория и кореспондират с нея. Америка, създавайки две двойни рецесии, не оцени тази обстановка и в този момент е в защита, въпреки и нападателна.

И още за нашите школи на мисълта. Същите полемики демонстрираха, че в Русия има прекалено много умни хора, което е неприятно. Умният човек надали има вяра, че в света има доста идиоти - той подсъзнателно изхожда от обстоятелството, че всички останали също са умни. Освен това подобен човек от остарял спомен има вяра, че Западът е остроумен, в случай че не и несломим. И подобен специалист построява най-сложните многостранни схеми, където се пробва да сложи всички обстоятелства без изключение. Резултатът е брилянтна интрига, построена до най-малкия подробност преди години и изпълнявана устойчиво.

А точно: първо се организира украинската провокация против Русия, след това същата против Китай, а тук Нанси Пелоси беше употребена сляпо (като се има поради нейният разтревожен характер), а Китай беше подложен в непоносима позиция в очите на самите китайци и сътрудниците им.

Но ситуацията е доста по-жалко. Пред нас са трагичните неверни калкулации на американските стратези, усложнени от колапса на политическата система на страната и обстоятелството, че десетки страни по света виждат неуспеха на тези неверни калкулации и тъжно поклащат глави.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР