Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви

...
Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви
Коментари Харесай

Йордан Цонев смята, че е най-логично е ДПС да получи третия мандат

Най-логично е президентът да даде третия мандат на Движение за права и свободи, съобщи пред БНР Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Към този миг ми прави доста неприятно усещане - кои партии се разясняват, че могат да получат мандата. Никой не загатва Движение за права и свободи. Не считам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически отговорности на персонални връзки. Не считам, че той има някакво персонално отношение към Движение за права и свободи, нито пък Движение за права и свободи към него. Ако сме имали разногласия, те са били кардинални. Защо не се приказва в обществото, че третият мандат може да го получи третата по величина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентировка. Партията, която има въздействие може би не трето, може би даже второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с голям интерес от цялото общество. Защо никой въобще не позволява, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже - в тази остра политическа борба дано отговорността за сформиране на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място ", разяснява той в изявление за предаването " Неделя 150 ".

Според него " в това има етнически привкус ":

" Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и доста българи и другите етноси, само че огромна част от този етнос 30 години считат, че Движение за права и свободи е тяхното политическо посланичество. Това е пренебрежение към тези хора ".

" Неспоменаването на третата партия като възможен притежател на мандата е тежък опит за стигматизиране на Движение за права и свободи, жесток опит и всички мълчат по тази тематика. Не умираме от предпочитание да получим мандата, нито от предпочитание за власт, само че питаме за какво. Фактът, че не се дискутира името на Движение за права и свободи е надълбоко афектиран ", добави Йордан Цонев.

Освен това, съгласно депутата, Движение за права и свободи е най-подготвената партия да осъществя подобен мандат. Страната има потребност от кабинет с програмни цели, акцентира той:

" Ако има подобен кабинет, Движение за права и свободи ще носи цялата политическа отговорност - за дейностите на подобен кабинет. Не единствено Движение за права и свободи, а всеки, който поддържа програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него. Категорично не съм склонен, че подобен вид кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има потребност от това ".

Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го поддържат, безапелационен бе депутатът от Движение за права и свободи. Той уточни, че основните цели ще бъдат Шенген и еврозоната. Освен това, подобен кабинет ще има задачата да направи качествена правосъдна промяна. Движение за права и свободи ще предложи този модел, който Европа желае от нас, безапелационен бе той и добави, че четвъртото, което ще предложат, е в областта на стопанската система и финансите.

Цонев уточни, че ще вземат участие в диалозите за държавно управление, даже и да не получат мандата. " Искаме възобновяване на разговора. Няма да откажем разговор на никой. Имаме едно изискване - да не ни слагат диалозите под изискване ".

" Връщането на нормалността в политиката допуска първо да стартира разговор сред политическите сили, разговор сред институции, разговор сред всички политици, с цел да може страната да намира по-лесно решения и излаз от рецесиите. Това е поредна наша политика ", разяснява още Йордан Цонев. Остротата ни е постоянно, когато виждаме недостатъци в избран вид политика, сподели той.

Третият мандат е съдбоносен за това дали този парламент ще продължи да работи или ще отидем към нови избори, разяснява Йордан Цонев. И добави:

" Демокрацията е избори. Ние в никакъв случай не сме се страхували от избори и в никакъв случай не сме считали, че изборите са нещо неприятно. /.../ Изборите са излаз, само че в случай че може да се откри по-добър излаз, би било по-добре. По-добрият излаз е да създадем някакъв вид ръководство, което да стартира да взема решение рецесиите. За нас решаването на всички рецесии стартира първо с решаването на политическата рецесия ".

Според него в случай че в този момент се направи кабинет, евентуално той ще има краткотраен темперамент и няма да може взема решение стратегически въпроси:

" Още по-малко обаче стратегически въпроси могат да се вземат решение от длъжностен кабинет. Още по-малко стратегически въпроси могат да се вземат решение в условия на перманентна политическа рецесия ".

Коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП би била доста добра преди войната в Украйна, безапелационен бе той и добави: " Но откакто стартира войната в Украйна, откакто се изостри тази геополитическа рецесия, считам, че такава коалиция няма да има никаква непоклатимост, когато Народното събрание и държавното управление ще би трябвало да вземат решения във връзка с сътрудниците ни от НАТО и Европейски Съюз ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР