Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а

...
Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а
Коментари Харесай

Тимъти Гартън Аш: Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин, а победа на Украйна

Най-лесно ще реализираме мир не като преговаряме с Путин, а като оказваме помощ на Украйна да победи в тази война, написа за в. " Гардиън " известният английски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш.

Девет месеца минаха от началото на най-мащабната и най-бруталната война в Европа от 1945 година Най-лошото нещо, което можем да създадем в този момент от позиция на мира на нашия континент, е да се впуснем в договаряния с Владимир Путин. Най-доброто нещо, което можем да създадем, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и филантропична помощ на Украйна, до момента в който един ден тя ще може да договаря от позицията на силата, акцентира Гартън Аш.

Доналд Тръмп неотдавна загатна, че е съвършеният претендент за водене на договаряния с Путин. Силвио Берлускони също се предлага като медиатор. Двамата дружно биха били съвършеният вид - съвършеният за Москва вид, акцентира Гартън Аш. Путин на драго сърце ще се контракти с тях двамата за прекъсване на огъня, което би разрешило на деморализираните му войски да се окопаят в окупираните украински територии, да се прегрупират, да отпочинат, да се превъоръжат, да приготвят мобилизираните запасняци и по-късно още веднъж да стартират войната. А Берлускони и Тръмп ще получат за признателност по една партида водка, написа Гартън Аш с подигравка, граничеща със жлъч.

Ако Русия успее да се задържи на украинските територии, които е окупирала досега и които в своята цялост са с повърхност три пъти по-голяма от тази на Белгия, Путин ще може да показа това като историческа победа. По този метод той ще потвърди, че въоръжената експанзия дава плодове. Украинците обаче в никакъв случай няма да се примирят с това. Социологическите изследвания сочат, че те са подготвени да платят висока цена, в това число още загуби на военни и цивилни, с цел да си върнат териториите, отбелязва Гартън Аш.

Ще пристигна време и за договаряния. Война с Русия, която разполага с голямо количество оръжия за всеобщо поразяване и със злобен водач, който е подготвен да прибегне до тяхната приложимост, не може да завърши с безусловна капитулация, както стана с Германия през май 1945 година Украинското държавно управление и западните му другари към този момент започнаха да мислят за сделки в областта на сигурността и за други съглашения, за които да упорстват. Украйна има юридическото и морално право да си върне териториите, в това число и Крим, и единствено Украйна може да реши дали ще има взаимни отстъпки, като да вземем за пример някаква специфична договореност за Кримския полуостров, написа Гартън Аш.

Пределно ясно е, че сходен мир не би бил допустим за Путин, изключително като вземем поради, че той разгласи четири украински области за съветска територия. Следователно или би трябвало той да бъде заставен да одобри тези условия, или мирното съглашение да бъде подписано с една Русия, която към този момент не е под контрола на Путин, заключава Гартън Аш.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР