Най-лесно постижимо изглежда съгласието между ПП-ДБ и ГЕРБ-ДПС по две

...
Най-лесно постижимо изглежда съгласието между ПП-ДБ и ГЕРБ-ДПС по две
Коментари Харесай

Какво може да се промени в обозрим срок

Най-лесно постижимо наподобява единодушието сред ПП-ДБ и ГЕРБ-ДПС по две тематики - помощта за Украйна и законовите промени, нужни за отпушването на милиардите от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Приемането на " естествен бюджет " също се чака да мине без особени разтърсвания. Неговият залог са придържането към параметрите, които биха разрешили по-бързо присъединение на страната към еврото. Повече са незнайните пред ограниченията за администрацията и най-много за промяна на службите , декларирани като приоритет и официално, и в по-пряк смисъл в изтеклия запис от полемиката на партийното съвещание на " Продължаваме промяната ".

Най-лесно постижимо наподобява единодушието сред ПП-ДБ и ГЕРБ-ДПС по две тематики - помощта за Украйна и законовите промени, нужни за отпушването на милиардите от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Приемането на " естествен бюджет " също се чака да мине без особени разтърсвания. Неговият
залог са придържането към параметрите, които биха разрешили по-бързо присъединение на страната към еврото.

Повече са незнайните пред ограниченията за администрацията и най-много за промяна на службите , декларирани като приоритет и официално, и в по-пряк смисъл в изтеклия запис от полемиката на партийното съвещание на " Продължаваме промяната ".

Измененията на конституцията могат да се окажат факторът, от който на процедура ще зависят огромна част от обещаните промени в страната, в това число тяхното качество . Тъй като те са оповестени за предпочитана цел по отношение на новия опит за по-дълбока правосъдна промяна, а за гласуването им са нужни минимум 160 депутати ( 180 за ускорена процедура), има риск обезпечаването на такова болшинство да е за сметка на взаимни отстъпки с основни смени и политики в други сфери.
Парите от ПВУ - най-силната заварка
Липсата на работещ парламент, който да одобри съответните промени, беше една от главните аргументи да се блокира осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност, по който България може да получи над 12 милиарда лв.. С избора на постоянно държавно управление и удължаването на хоризонта на работа на това Народно заседание има опция изоставането да се навакса и плановете да стартират да се извършват. Очакванията за тези траншове наподобяват и като най-силната заварка на контрактуваното болшинство в Народното събрание.
Реклама
За второто заплащане по проекта, което трябваше да е тази пролет, би трябвало да бъдат изпълнени още 33 цели. Повечето от тях са свързани точно с приемането на закони и нормативни документи, само че има и такива, които изискват оповестяването на публични поръчки или да вземем за пример провеждането на търгове за нови ВЕИ мощности, които са напълно в ръцете на изпълнителната власт и министъра на енергетиката Румен Радев.

Към момента обаче нищо от това не наподобява допустимо за осъществяване преди есента (засега е утвърдена единствено част от правосъдната промяна - с гласуваните промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, даващи опция за следствие и премахване на основния прокурор), което значи, че най-рано тогава (ако Народното събрание работи ефективно) България ще може да съобщи приемането на 724 млн. евро . А дали и по какъв начин новото държавно управление ще проработи - следва да забележим. Процедурите за публичните поръчки са емблема на всяка власт и опитът до момента демонстрира, че те са и най-слабото й място във връзка с корупцията и обвързваните с нея кавги.

Колкото до третото заплащане по проекта, което също може да желаяме през тази година - за него неизпълнените цели са 43 на брой. И има риск да не успеем да заявим плануваните 749 млн. евро преди април-май 2024 година

Освен това стои отворен и въпросът с предоговарянето на част от уговорките по ПВУ, свързани с намаляването на CO2 излъчванията от въглищните Топлоелектрическа централа. Служебният кабинет стартира диалозите с Европейска комисия и контракти отстъпки (така че да не е нужно да имаме 40% понижение на въглеродните излъчвания до 2026 г.), в случай че удвоим новите ВЕИ мощности. Сега постоянното държавно управление би трябвало или да извърши към този момент контрактуваното, или да стартира нови договаряния. При всички случаи ще са нужни систематизирани и бързи старания, с цел да се отпуши огромното европейско финансиране.
Реклама Бюджет и с взор към еврозоната
Още при връщането на осъществявания мандат за държавно управление в понеделник ротационният министър председател Николай Денков съобщи, че първата задача на новата власт ще е да направи " естествен бюджет " за 2023 година При гласуването на новия кабинет в Народното събрание той повтори тази теза, като добави, че планът ще е с до 3% от Брутният вътрешен продукт недостиг, без повдигане на налози и опазване на обществените заплащания.

Задачата в действителност е незабавна - към този момент половин година страната работи с така наречен удължителен закон, който до момента й позволяваше да се разплаща обикновено. Но срокът му на деяние изтича на 10 юни а и до момента в който се работи с удължителни бюджетни закони, дефицитът продължава да пораства, защото няма ограничения за неговото ограничение. Това усилва риска в края на годината държавните финанси да финишират с голям минус, което значи повече и по-скъп дълг, сигнал към анализаторите и вложителите за трайно утежняване на фискалната дисциплинираност на страната и процедура по свръхдефицит от Брюксел. Последното ще провали и другояче оповестената от новото държавно управление като предпочитана цел България да влезе в еврозоната в най-скоро време.

Новият остарял финансов министър Асен Василев в това време увери, че до две седмици държавното управление " Денков - Габриел " ще има подготвеност да показа бюджет с недостиг от 3%, и добави, че този аршин няма да е пречка за страната по пътя към еврозоната . Надеждите на новата власт са, че ще откри скрити запаси и в приходите, и в разноските и по този начин ще може да " върже " финансите на страната през тази година.

Дори и това да е толкоз елементарно, колкото се показва на необятната аудитория (към май бюджетът е на алено с над 1.2 милиарда лева, а сметката за по-голямата част от разноските ще е през второто полугодие), в по-дългосрочен проект обаче са нужни и структурни промени, с цел да може стопанската система да се развива обикновено, а в това време обществените системи да работят добре и да има задоволително средства за осъществяване на обществена политика. Още повече че натискът за нараствания на пенсии и заплати продължава, а най-малко до момента и Политическа партия, и ГЕРБ са показвали, че в сходни моменти имат податливост към популистки решения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР