Най-красивата сграда на Земята – така вицепрезидентът и министър-председател на

...
Най-красивата сграда на Земята – така вицепрезидентът и министър-председател на
Коментари Харесай

„Най-красивата сграда на Земята“: Музеят на бъдещето в Дубай

Най-красивата постройка на Земята – по този начин вицепрезидентът и министър-председател на Обединените арабски емирства (ОАЕ) назова Музея на бъдещето в столицата Дубай, който отвори порти тази година и към този момент приема гости. С него страната отбелязва 100 години от основаването си. Мястото е машина на времето, врата към света след 50 години, осветяващо решения от последващо потомство, включващи всичко – от изкуствен интелект до разширена действителност.

Сградата на музея е една от най-емблематичните постройки в Дубай. Отвън има градина със 100 растителни типа, отразяващи наследството и биоразнообразието на ОАЕ. Овалната й форма е с железна фасада, изписана на арабски, а вътре на 7 етажа се побират значими за бъдещето на човечеството тематики като галактически пътувания, екология и климатични промени, здраве, нематериалност, биоинженерство. Всеки етаж е футуристичен филм, с който посетителите могат да си взаимодействат. Има и специфичен подобен, отдаден на децата от 3 до 10-годишна възраст, които ще могат да си избират разнообразни провокации и да се трансфорат в герои на бъдещето. 

Посетителите на музея могат да се потопят в друга действителност, като за прекарването се употребяват последните технологии в областта на виртуалната и добавената действителност, изкуствения разсъдък и връзката сред машини и човек. Със сигурност е място, където могат да се изследват провокациите и опциите, формиращи съвремието. Задачата на нововъведенията е да отговорят на въпроси, свързани с бъдещето на градовете, обществата и живота на Земята и в Космоса. Музеят разполага и с тематични лаборатории – в сферите опазване на здравето, обучение, интелигентни градове, енергетика и превоз и така нататък Отделено е особено внимание на тематики като галактическите пътувания, генетиката и други Основната цел – решаването на световни проблеми.

Седеметажната постройка се издига на 77 метра височина, заема повърхност от 30 548 квадратни метра и се зарежда от електрическа сила с мощ 4000 MW, създавана от слънчеви панели. Зднието обаче е противовес на нормалните за града небостъргачи и крие специфична символика. Кръглата му форма репрезентира човечеството, зелената могила на която е издигната, съставлява Земята, а празното пространство на кръга е незнайното на следващия ден. Други я съпоставят със структурата на човешкото око, което гледа към бъдещето. 

Фасадата е самобитно платно, на което са изписани цитати на вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ – Негово Височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Изографисани са в калиграфски жанр от художника Матар бин Лахей. За фасадата, чиято обща повърхност е 17 600 квадратни метра, са употребявани 1024 елементи неръждаема стомана, създадени благодарение на роботи. Идеята за музея е инициирана от Dubai Futute Foundation, а планът за него е дело на архитектите от Killa Design и инженерната консултантска компания Buro Happold. 

Откриването на постройката бе на 22.02.2022 година

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР