Най-крадената марка автомобили вече не е Фолксваген, а Мерцедес, показват

...
Най-крадената марка автомобили вече не е Фолксваген, а Мерцедес, показват
Коментари Харесай

Кои са най-крадените марки автомобили у нас?

Най-крадената марка коли към този момент не е " Фолксваген ”, а " Мерцедес ”, демонстрират последните разбори на Министерство на вътрешните работи, представени от СБА. Ако през 2013 година най-търсената от автоапашите марки е бил " Фолксваген ”, следван от БМВ, " Ауди ”, " Мерцедес ” и " Тойота ”, то през 2017-та към този момент има смяна в класацията на желаните марки. След " Мерцедес ”, апашите най-често протягат ръка на " Ауди ”, " Фолксваген ", " Порше ", " Шкода " и БВМ.

През цялата минала година са били отмъкнати общо 2023 автомобила или приблизително дневно в страната са изчезвали по 5,5 транспортни средства, демонстрира статистиката на Министерство на вътрешните работи. Интересното е, че доста огромна част от тях – 1249 коли, са изчезнали в София. Най-често кражбите стават в центъра на столицата, както и в кварталите " Студентски град ”, " Лозенец ” и " Хиподрума ”.

Според данните на полицията през 2016-та похищенията на колите са били с съвсем 30% повече. Същата година са били регистрирани 2820 обири на моторни транспортни средства, като 1746 от тях са изчезнали в столицата.

Макар всяка година да има спад при тези закононарушения, разкриваемостта им остава сериозно ниска. В множеството случаи притежателите се разделят вечно с автомобила си. Полицията не може да открие нито причинителите, нито да откри автомобила.

След София най-вече коли се крадат в другите огромни градове – Варна, Бургас, Пловдив, както и в морските и планински курорти по време на дейните туристически сезони. През зимата в София най-често изчезват колите на " ключ ”, при които водачите са ги оставили с работещ мотор, до момента в който си купят да вземем за пример кафе или оставят детето в учебно заведение. От Министерство на вътрешните работи припомнят, че при този случай застрахователите не изплащат застраховка на потърпевшия притежател.

В последните няколко години се вижда наклонност да се правят обири на все по-скъпи коли, сочат още полицейските разбори. Те се преправят (с нов номер на рама и двигател), пререгистрират се и се износят или се пласират на вътрешния пазар. По-евтините коли се продават на трети лица, които от своя страна ги разкомплектоват и продават за аварийни авточасти.

Пак съгласно полицейски данни от този бизнес автомафията печели месечно по над половин милион лв., като в предишното тази сума е била даже по-висока. Разбира се, доста мъчно е да се залови и осъди лице, което търгува с крадени авточасти. Причината – номерата на крадените елементи са изтрити и не са маркирани, а търговецът демонстрира фактура, в която да вземем за пример написа, че са импорт от Италия, като там е упомената броя на вкараната стока, а не серийните номера.

В оферти неотдавна за публично разискване проектозакон за пътните транспортни средства има планувани механизми, които целят да ударят автомафията, да ограничат  кражбите на коли и търговията с авточасти втора употреба с неразбираем генезис, както и такива със подозрително качество.

Едно от огромните нововъведения в документа планува търговците на авточасти да се записват, а предлаганите съставни елементи да бъдат с явен производ, както и да се оферират с гаранция. Предвидено е също търговецът да дава информация за идентификационния номер на ППС-то, от което е демонтиран съставният елемент.

Всички визити в автосервиз, направени поправки, механически прегледи и така нататък пък ще бъдат отбелязвани в техническия паспорт на автомобила, тъй че способените органи и бъдещите купувачи на автомобила да бъдат наясно с техническото му положение./ econ.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР