Най-корумпираните правителства са в България и Хърватия, най-некорумпираните - в

...
Най-корумпираните правителства са в България и Хърватия, най-некорумпираните - в
Коментари Харесай

"Трансперънси": 19 на сто от българите плащат подкупи за здраве

Най-корумпираните държавни управления са в България и Хърватия, най-некорумпираните - в Дания и Финландия, сочат данните от най-новото изследване на " Трансперънси интернешънъл "  

Всеки пети българин е дал рушвет, с цел да си обезпечи услуга в обществената сфера. Това излиза наяве от " Глобалния европейски барометър на корупцията ", оповестен от " Трансперънси Интернешънъл ". С 19 % страната се подрежда на второ място по този индикатор в Европейския съюз след Румъния (22 на сто). Най-голям % от интервюираните българи са платили рушвет в лечебни заведения (19 процента), на полицията (15 процента) или в образователни заведения (11 на сто).

В Западна Европа не доплащат за здраве, само че употребяват връзки

В общоевропейски проект рушвет за достъп до обществени услуги са платили едвам шест на 100 от популацията. Около 30 % от всички европейци обаче са употребявали персонални контакти, с цел да си обезпечат достъп до здравни услуги. Тези стойности са извънредно притеснителни във времената на пандемия, означават от организацията.

" Може да се окаже съдбовно за живота, в случай че хора с връзки получават ваксина против Ковид-19 или лекуване преди тези, които имат по-спешна потребност ", предизвестява директорката на " Трансперънси Интернешънъл " Делия Ферейра Рубио.

За българите най-корумпирани са политиците, за германците - предприемачите

48 % от българите считат, че в последните 12 месеца корупцията се е нараснала. Като най-корумпирани те показват депутатите (67 процента), президента или премиера (56 на сто). И в случай че в Дания или Финландия единствено 12 респективно 16 % са на мнението, че в държавното управление им има корупционен проблем, в България процентите са 90, а в Хърватия - даже 92.

За съпоставяне - в Германия с това изказване се съгласяват 34 на 100, тези, които считат, че през последната година корупцията се е нараснала, са 26 %. Като най-корумпирани обаче те показват предприемачите (35 процента) и банкерите (29 на сто) в страната. Едва три % от германците дефинират равнищата на корупцията в правосъдната система и полицията като изключително високи. В България тъкмо тези сфери показват надлежно 40 и 34 на 100 от интервюираните.

53 на 100 от европейците считат, че властта обслужва частни ползи

Според 68 % от българите, решенията на държавното управление се управляват от интереса на дребна привилегирована част от обществото. На първо място в този тип статистика е Словения, където 70 на 100 споделят, че ръководещите обслужват избрана група хора за сметка на общия интерес. С най-ниски стойности са скандинавските страни - Финландия (28 процента), Дания (25 процента) и Швеция (20 на сто).

В общоевропейски проект едвам една трета от хората считат, че държавното управление се преценява с тяхната позиция, когато взема решения. Над половината пък са уверени, че властта се управлява от частни ползи.

В изследването на " Трансперънси Интернешънъл " са взели участие 40 хиляди души от всички страни членки на Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР