Най-късно в началото на май ще знаем кой ще оглави

...
Най-късно в началото на май ще знаем кой ще оглави
Коментари Харесай

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Най-късно при започване на май ще знаем кой ще оглави Европейската работа за битка с измамите с евросредства ОЛАФ. В влиятелното съревнование за нов общоприет шеф на институцията, почнало със 70 претенденти за поста, на финалната права остават четирима, измежду които е Ивайло Калфин, някогашен вицепремиер, обществен министър, както и някогашен външен министър.

До момента са минали осем кръга от процедурата. Двама от претендентите – френският и немският, са специалисти, а Калфин и финландският претендент са с политически бекграунд в биографията си. Досегашните двама шефове на ОЛАФ са били прокурори. Процедурата е комплицирана, тъй като постът е значим и сензитивен, разяснява в предаването Ивайло Калфин пред БНР. Той изясни мотивацията си да се кандидатира за поста с насъбрания многостранен опит и детайлните си знания за европейския бюджет.

„ Аз съм работил доста интензивно по него като министър, като евродепутат, когато бях докладчик и един от основните договарящи за този седемгодишен бюджет, който е сега. Управлявал съм европейски средства – Европейския обществен фонд в МТСП. Имам взор от доста разнообразни страни, което дава моя неповторим опит, обвързван с европейския бюджет. Това, което нямам, е опит в следствията. “, разяснява Калфин.

Той акцентира върху тематиката по какъв начин ОЛАФ ще се съчетае с новата позиция на европейската прокуратура. По думите му, Европейски Съюз ускорява опцията си да проверява и санкционира закононарушения.

„ България поддържа основаването на такава позиция на европейски прокурор. Той ще има доста повече мощ от ОЛАФ, ще може да внася обвинявания за злоупотреби непосредствено в съда. В момента ОЛАФ когато установи проблеми прави националните законодателства отхвърлят да се занимават, други 20 отпадат в хода на следствието. Сега към този момент европейският прокурор ще може да влезе непосредствено в съда с доказателствата. Така че Европейски Съюз ускорява опцията си да проверява и санкционира закононарушения. Тук ролята на ОЛАФ би трябвало да се промени. Тази институция би трябвало да работи дружно с европейския прокурор. “, заяви Ивайло Калфин.

Проблем е, че 20 от страните-членки са подкрепили европейския прокурор, което значи, че той няма да работи във всички страни-членки, което пък значи, че ОЛАФ в тези страни ще продължи да упражнява сегашните си функционалности, акцентира Калфин. Той дефинира като доста значимо и е част от бюджетния развой преструктурирането на ръководството на контрола върху европейските пари и уточни, че би трябвало да се даде убеденост, че тези средства ще се харчат както би трябвало:

“Европейските данъкоплатци изключително от страните, които са чисти платци в евробюджета са много скептични, нервни. Има страни, които занапред споделят, че не желаят да се компенсира с спомагателни вноски излизането на Англия. Бюджетът на Европа постоянно е непълен за политическите й упоритости. В този смисъл контролът върху потреблението на средствата – не поради Брекзит, а поради нуждата да се употребяват дейно тези средства, които не са доста – те са 1% от стопанската система, те са 45-50 пъти по-малки от националните бюджети, това е съображение да се даде убеденост на данъкоплатците, че тези пари най-малко отиват в политиките, в които са заложени, а не изтичат по пътя на разнообразни схеми. “

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР