Най-късно в четвъртък или в петък партия Продължаваме промяната ще

...
Най-късно в четвъртък или в петък партия Продължаваме промяната ще
Коментари Харесай

Най-късно до петък ПП ще има готовност да вземе мандата за съставяне на правителство

Най-късно в четвъртък или в петък партия " Продължаваме промяната " ще има подготвеност да вземе първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Това стана ясно преди днешното първо постоянно съвещание на 47-ото Народно заседание. 

" Финализираме последните елементи, уповавам се през днешния ден да завършваме самия документ ", съобщи пред Българска национална телевизия съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. " Утре Българска социалистическа партия би трябвало да свикат свое вътрешно заседание и в случай че всичко мине по проект, би трябвало в четвъртък да имаме финализиран документ с министерства, хора. И сме подготвени да вземем мандата, най-вероятно на следващия ден или вдругиден. Нещата се движат. Снощи до 1 часа сме гледали обособените точки, само че детайлите са доста значими ", посочи Кирил Петков. По думите му, всичко се развива по проект и в конкретика.

" Коалиционното съглашение се бави поради вътрешнопартийните процедури на всеки от сътрудниците ", изясни зам.-председателят на Политическа партия Яна Балникова. Тя беше безапелационна, че не става въпрос за пазарлъци, само че посочи, че всички кандидатури за министър председател са към момента на масата на договарянията. 

" Биографията на всеки кандидат-министър ще се преглежда деликатно. Дали ще бъде утвърден за поста зависи от това дали профилът му дава отговор на заложените в съглашението политики. Най-правилният човек би трябвало да заеме съответната позиция в държавното управление и това зависи от дилемите, заложени в съдружното съглашение ", допълни тя. 

Балникова отбрани концепцията всяка партия да ръководи независимо несъмнено министерство. Според нея по този начин най-добре ще може да се изпълнят дилемите на всяко едно ведомство, а контролът ще се упражнява от парламентарните комисии.

Не бива да се позволява партийна феодализация на обособените браншове, държавното управление би трябвало да работи като обединен механизъм, смята съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов. По гледище на " Демократична България ", " Продължаваме промяната " ще подпише поотделно съглашение с съдружните сътрудници. Според Атанасов, няма разлика дали съглашението ще е подписано поотделно или дружно, защото документът е с еднакъв текст. 

" Мандатоносителят е този, които би трябвало да обезпечи болшинството в Народното събрание и поддръжката за бъдещо държавно управление. Обсъжда се Демократична България да получи Министерството на правораздаването, Министерство на околната среда и водите, както и ресора за електронно ръководство ", сподели Атанасов.

" Продължават диалозите по съдружното съглашение. Остава да се доуточнят последни аспекти, с цел да се изчистят всички политики и да се реализира единодушие сред четирите партии ", разяснява Вяра Емилова от " Българска социалистическа партия за България ". Преди Българска социалистическа партия да го подпише дефинитивно, обаче, е належащо документът да бъде признат и от Националния съвет на партията.

Емилова съобщи, че все още не са водени договаряния за състава на държавното управление, макар тиражираните информации в медиите. Потенциални претенденти за министри не са обсъждани и в границите на Българска социалистическа партия. Все още социалистите не са дискутирали и концепцията всяко министерство да се ръководи от избрана партия без представители на останалите съдружни сътрудници. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР