Най-късно след 25 години белите американци вече няма да са

...
Най-късно след 25 години белите американци вече няма да са
Коментари Харесай

Камала Харис - скоро първата президентка на САЩ?

Най-късно след 25 години белите американци към този момент няма да са болшинство в Съединени американски щати. Все повече стават гласоподавателите с корени от Азия, Южна Америка или Африка. С избора на Камала Харис бъдещият президент Джо Байдън искаше да покаже, че не е пропуснал да забележи този факт.

Камала Харис и ролята на майка ѝ

Майката на Камала Харис е индийка - Шаямала Гопалан, изследователка на рака на гърдата, емигрирала от Индия в Съединени американски щати през 1960. Баща ѝ е пристигнал в Съединени американски щати от Ямайка - професорът по стопанска система Доналд Харис. Родителите на Камала се разделят, когато тя е едвам на седем години. Камала и сестра ѝ Мая остават при майка си. След развода трите се местят в Монреал, Канада, където майка им работи като академик. По-късно фамилията се завръща в калифорнийския Оукланд, където е родена бъдещата вицепрезидентка.

Камала Харис нерядко приказва за своя непознат генезис и споделя какъв брой мощно е усещала деянията на дискриминация в Калифорния през 1970-те години. Също толкоз мощно над оформянето на характера ѝ е повлиял борбеният дух на майката, която е била активистка в правозащитното придвижване на студентите от университета в Бъркли. " Под въздействието на майка ми се оформихме като дами със мощен темперамент ", написа Харис в своята автобиография " Нашите истини ". Майката непрекъснато повтаряла на дъщерите си: " Няма за какво да стоите и да мрънкате. Направете нещо! ".

Очевидно Камала Харис е следвала този апел много усърдно. Тя приключва политология и стопанска система в университета " Хауърд " във Вашингтон, а по-късно и право в Сан Франциско. След като през 1990 придобива юридическа дееспособност, стартира да работи като прокурор и бързо си извоюва популярност на борбена дама с изострен разум.

В появилата се неотдавна нейна автобиография тя разказва по какъв начин опитите на близките да я изолират заради цвета на кожата ѝ я предиздвикал да се стреми да е по-добра от всички останали и номер едно във всичко.

Позициите ѝ в предишното са оспорвани

През 2003 година демократката става първата окръжна прокурорка в Сан Франциско. През 2010 тя се кандидатира за поста основен прокурор в Калифорния и съумява да се наложи над шестима противници. В Калифорния този пост е в действителност нещо приблизително сред основен прокурор и министър на правораздаването. На 3 януари 2011 тя поставя клетва и става първата жена на този пост, както и първата с индийски и афроамерикански корени. Позициите ѝ обаче са оспорвани. От една страна тя е против смъртното наказване, само че в това време настройва против себе си част от съпартийците си, когато гласоподава за това родителите на деца, които непрекъснато бягат от учебно заведение, да бъдат наказвани с до една година затвор.

През 2015 Камала Харис се кандидатира за Сената и получава необятна поддръжка от Демократическата партия, в това число от тогавашния президент Барак Обама и от вицепрезидента Джо Байдън. През 2017 тя става член на Сената - втората тъмнокожа жена на този пост.

Може би тя ще бъде първата президентка?

Камала Харис е омъжена за юриста Дъглас Емхоф, който има две деца от предходния си брак. През 2019 Харис афишира, че се кандидатира за поста на президент на Съединени американски щати и в началото е считана за любимец. По-късно обаче е принудена да отдръпна кандидатурата си заради неприятни резултати в допитванията.

Вицепрезидентският пост в Съединени американски щати по принцип е най-вече внушителен и служи за привличане на избирателски гласове. В случая с Камала Харис обаче това не е по този начин. Изборът ѝ може да се окаже с доста по-голямо значение.

В деня на полагането на президентската клетва Джо Байдън ще бъде към този момент на 78 години. Досега не е имало по-възрастен американски президент от него. Напълно допустимо е той да не изкара своя мандат до дъно. В този случай на негово място ще застане Камала Харис и то без да има потребност от нови избори. Така тя още веднъж би станала номер едно: тя би била първата жена, която ще ръководи Белия дом. При това - и първата тъмнокожа.

Автор: Инес Пол
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР