Най-късно от 1 декември Хърватия ще се присъедини към страните,

...
Най-късно от 1 декември Хърватия ще се присъедини към страните,
Коментари Харесай

От 1 декември хърватите пътуват до САЩ без визи

Най-късно от 1 декември Хърватия ще се причисли към страните, жителите на които могат да влизат в Съединени американски щати без визи.

Новината заяви вътрешният министър Давор Божинович, съгласно който срокът е бил посочен от Робърт Силвърс от Министерството за вътрешна сигурност на Съединени американски щати в телефонен диалог сред двамата.

Това не значи, че хърватите ще могат просто да се появяват на американската граница и да бъдат допускани в Съединени американски щати за туризъм или бизнес пътувания. Те ще би трябвало да попълнят формуляр в електронната система за пътувания ESTA не по-късно от 48 часа преди полета. Таксата за формуляра е 14 щатски $.

Така от страните в Европейски Съюз с визов режим остават само България, Румъния и Кипър. В момента без визи влизат в Съединени американски щати 39 страни - всички останали от Европейски Съюз плюс Англия, Швейцария, Норвегия, Исландия, Монако, Австралия, Бруней, Чили, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

Държавният секретар Антъни Блинкен публично номинира Хърватия при започване на август за изваждане от листата с страни, за които се изискват визи. В този миг последният противоречив индикатор - за броя на отказаните молби - бе паднал до 2.69%, или под прага от 3%, подложен като изискване от американската администрация.

Министър Божинович разяснява, че въвеждането на безвизово пътешестване за хървати е удостоверение на стратегическото партньорство и доверието сред двете страни, както и на работата, свършена в един нескончаем развой на договаряния и оценка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР