Най-късно до празниците Омикрон ще бъде и в България. Ако

...
Най-късно до празниците Омикрон ще бъде и в България. Ако
Коментари Харесай

Лъчезар Томов: Най-късно до празниците Омикрон ще влезе и в България

Най-късно до празниците Омикрон ще бъде и в България. Ако това се случи до месец февруари, той ще стане преобладаващ у нас. Това предвижда в ефира на „ Твоят ден” математикът Лъчезар Томов. По думите му най-рискови остават децата, бебетата и възрастните хора, без построен имунитет против вируса.

„ Клетъчният имунитет се повлиява доста добре след три сложени дози. Съветът ми към управляващите да разрешат по-скорошно слагане на поредна доза, а не след шест месеца от миналата. Не може да чакаме Омикрон да бъде по-лек от досегашните варианти, този вид има над 30 разновидности. В Африка лиши един месец след появяването му да стане преобладаващ. Заради разпределението на популацията в нашата страна обаче, можем по-лесно да се оправим с Омикрон и да го контролираме”, изясни математикът.

Лъчезар Томов беше безапелационен, че не може да се приказва за завършек на вълната от Коронавирус, като евентуално ни чака и пета поредна такава.

„ Връщането на учениците в клас отключи повишаване на инфектираните. До Коледа данните ще се покачват, въпреки че това няма да се усети веднага”, добави той.

Анестезиолог доктор Иван Колчаков разяснява, че към момента се намираме на платото, само че лечебните заведения са задоволително натоварени.

„ Имаме 90 кревати за Коронавирус, 10 от тях за в интензивно поделение. Най-тежките случаи понижиха като брой. Има редукция на общия брой инфектирани и приети в болница, само че няма място за разпределяне. Починалите за денонощие към момента са над 100. Медицинските експерти са извънредно натоварени”, сподели още доктор Колчаков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР