Най-късно до петък държавният глава Румен Радев трябва да връчи

...
Най-късно до петък държавният глава Румен Радев трябва да връчи
Коментари Харесай

Президентът връчва третия мандат до петък

Най-късно до петък президентът Румен Радев би трябвало да връчи третия изследователски мандат на определена от него партия. Третият мандат няма ограничаване в периода, в който ще предложи държавно управление, до момента в който не излъчи министър-председател. Тогава още веднъж стартира да тече 7-дневен период, в който ще би трябвало да събере поддръжка или да върне мандата. Ако и този опит се провали, президентът ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи нови парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев към този момент съобщи в неделя, че в случай че партиите имат потребност от още време, той може да забави мандатът, само че най-късно до петък. 

След като при първите два опита за сформиране на държавно управление Конституцията задава 7-дневни периоди, няма причина при третия опит да се дава неопределен мандат за образуване на държавно управление. Това сподели в изявление за конституционалистът проф. Пламен Киров, началник на катедрата по конституционно-правни науки в СУ и някогашен парламентарен арбитър. 

Киров предвижда, че при връчването на третия мандат получилите го " ще се бавят, колкото си желаят ", защото ще се базират на решение номер 20 на Конституционния съд от 1992 година Това по думите на конституционалиста може да ни вкара в още по-дълбоки глъбини на политическата рецесия.

" Ако Народното събрание не извърши своите конституционни отговорности да дефинира дата за провеждането на президентските избори, тогава към този момент ще настъпи конституционна рецесия. Сега сме още във етапа на политическата рецесия ", акцентира проф. Пламен Киров.

Той посочи, че 21 ноември е най-късната дата за провеждането на втория тур на президентските избори. " Вероятност за избори 2 в 1 има, различен е въпросът политическите сили и президентът по какъв начин калкулират дали това е в техен интерес. Няма парламентарен проблем, има на практика проблем, само че логиката е, че не би следвало да се смесват парламентарни и президентски избори. Не би било редно да бъдат изборите 2 в 1 ", разяснява проф. Киров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР