Най-късно до края на деня ще сме готови с разрешението

...
Най-късно до края на деня ще сме готови с разрешението
Коментари Харесай

Ангелов: Има доказани високи стойности на нитрати и нитрити във водата в р. Марица

 " Най-късно до края на деня ще сме подготвени с разрешението за стартиране на водоподаването от всички водовземания в обсега на река Марица, в случай че пробите са положителни. "  Това съобщи на брифинг в Хасково здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Водата, която ще тръгне да тече по чешмите ще става единствено за битови потребности, няма да става за пиянство и готвене, предизвести проф. Ангелов.

Той изрази вяра някъде към обяд или в ранния след обяд да има междинни резултати.

" От вчерашните резултати, които са взети от реката, която се влива в р. Марица, има потвърдени високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите правила ", заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, съобщи Българска национална телевизия.

Той очерта стъпките, които предстоят да бъдат направени от страна на Министерството на здравеопазването и РЗИ - Хасково във връзка със замърсяването на водата на р. Марица.

" Цяла нощ са работили лабораториите във връзка с проучването на всички извори, ситуирани по територията на р. Марица ", уточни още министърът на опазването на здравето.

Първото водовземане е Брод, второто е Злато поле, третото е Райново. Това са в обсега на Димитровград. В обсега на Симеоновград са Азмака, Нов бунар и Сименовоград, в Харманли- Българин.

По отношение на Злато поле, защото се намира отвън обсега на р. Марица, чакаме от Басейнова дирекция документ, с който ще бъде потвърдено, че няма заплаха за всички поданици, които получават вода оттова.

Ще бъде раздадена вода на хората в интервала, в който няма да има вода за пиянство.

" Нека хората да знаят, че водата няма да е толкоз бистра, може да е замътена. Възможно е поради повишение на налягането да има повреди. Да обобщя - първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод. Тогава Димитровград ще бъде захранен с вода ", уточни Ангелов.

" Приоритетно работим в Свиленград, тъй като там имаме най-сериозни усложнения ", добави той.

Вчера министър Ангелов отпътува за Хасково по предписание на министър-председателя Бойко Борисов, с цел да се запознае на място със обстановката, обвързвана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички нужни ограничения, с цел да се подсигурява здравето на популацията и обезпечаването му с питейна вода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР