Най-късно до 20 декември 2019 г. трябва да приключи работата

...
Най-късно до 20 декември 2019 г. трябва да приключи работата
Коментари Харесай

До края на годината армията трябва да избере бронирани машини за 1,5 млрд. лв

Най-късно до 20 декември 2019 година би трябвало да завърши работата на Междуведомствената работна група за избор на реализатор на плана за капиталов разход " Придобиване на съществена бойна техника за построяването на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ". Това е решено на съвещание на Съвета по защита през вчерашния ден, съгласно известие от министерството на защитата. На съвещанието министърът на защитата Красимир Каракачанов е утвърди настояването за даване на предложение RFP (Request for Proposal) до определените компании. RFP ще бъде изпратено до фирмите ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

След изпращането на настояването за даване на предложение RFP ще бъде назначена Междуведомствената работна група за избор на реализатор за капиталовия план. Тя ще извърши цялостния разбор и оценката на подадените предложения, след което ще изготви отчет до министъра на защитата.

Проектът планува придобиване на 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи, системи и в допълнение съоръжение, както и образование на състава. Техниката би трябвало да бъде изплатена за 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лв. с Данък добавена стойност.

Какви машини оферират фирмите

General Dynamics Land System – MOWAG създават PIRANHA и PANDUR. На полигона " Тюлбето " край Казанлък към този момент бе демонстриран PIRANHA IFV и явно предлагането е за този модел. В момента компанията извършва огромни поръчки в фабрики в Европа, което би им разрешило да предложат ниска цена.

NEXTER Group – Франция предлага VBCI 2 (Vehicule Blinde de Combat d`Infanterie – на френски " бронирана машина на пехотата " ) с 8x8 задвижване и Titus (Tactical Infantry Transport and Utility System) с колесна формула 6х6 за спомагателните машини.

 VBCI на
© www.nexter-group.fr

VBCI на " Некстер Системс

Patria – Финландия. Финландската компания предлага машината си AMV, чийто плавателни и стрелкови благоприятни условия бяха демонстрирани на язовир " Копринка ". AMV е модулна платформа, което разрешава промяна съгласно предназначението на машината съгласно потребностите на българската войска.

ARTEC GmbH включва фирмите Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall и MAN. Произвежданата от тях бронирана машина Boxer е може би най-хубавата в класа си, само че цената ѝ е най-висока.

Проектът се движи извънредно постепенно. Работната група по него беше назначена от министъра на защитата при започване на декември 2016 година на съображение решение на държавното управление от преди повече от 3 години - през март 2016 година Осем отговора на " запитвания за информация " (Request For Information) от компании - производители на бронирани машини за пехотата, бяха получени в Министерството на защитата (МО) до крайният период от 28 юни 2017 година

Той бе един път беше върнат от Народното събрание поради липса на финансова аргументация и беше дефинитивно признат от Народното събрание на 8 юни 2018 година Поредният неспазен период за изпращане на RFP беше " началото на новата година " (2019 г.).

Парламентът през днешния ден утвърди дефинитивно покупката на " F-16 блок 70 " от Съединени американски щати. Офертите от Съединени американски щати за договорите за доставка на " F-16 блок 70/72 " са годни до 5 септември. Дотогава би трябвало да са преведени 1.256 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР