Вождът на бразилското коренно население настоява за по-голяма роля в дебата за климата

...
Най-известният лидер на коренното население на Амазонка призова президента на
Коментари Харесай

Най-известният лидер на коренното население на Амазонка призова президента на Бразилия да защити правата на коренното население.

Вождът Раони Метуктире поиска в петък „нашествениците“ да бъдат премахнати от териториите на коренното население и правителството да спре преговорите за въглеродни кредити, които бяха изключили коренното население от дискусиите.

В писмо до президента Луис Инасио Лула да Силва Раони призова правителството да отговори на 11 конкретни искания до 9 август, втория и последен ден от срещата на върха на Amazon в Белем, която Лула и други южноамерикански държавни глави ще присъствам.

Манифестът беше предаден на министъра на коренното население Соня Гуахахара на събитие, посетено от 1000 членове на различни етнически групи в град Сао Хосе до Сингу в щата Мато Гросо.

През май Лула подписа законодателство, проправящо пътя за пазар за търговия с въглеродни кредити – генерирани чрез намаляване на емисиите на парникови газове, които причиняват изменението на климата и които могат да бъдат закупени, за да се съобразят с евентуални ограничения на емисиите.

Съобщено е, че администрацията на Лула изготвя регулации за функционирането на въглеродния пазар и планира да ги представи през следващите месеци.

Но Раони каза в писмото си, че коренното население не е било включено в процеса и че тяхното участие е необходимо за изготвяне на законодателство, което взема под внимание техните права.


Раони, който вече е на 90 години, също поиска правителството да заеме „конкретна позиция“ относно предстоящо съдебно решение, което заплашва да лиши някои местни територии от техните обозначения. Върховният съд е в процес на оценка дали коренното население трябва физически да е окупирало техните територии преди 1988 г., за да уважи претенциите си за земя.

От години Раони води кампания за защита на местните територии в Амазонка. Документалният филм от 1978 г. Raoni: The Fight for the Amazon допринесе за неговата слава, както и турнето през 1989 г. с британския музикант Стинг.

Писмото също така изисква спиране на минните дейности, които предизвикаха здравна криза сред хората от Яномами по време на предишното правителство на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, тъй като нелегалните златодобивни нахлуха на тяхна територия.

Правителството на Лула прекара месеци в прогонване на повечето от тях от земите на Яномами. Някои обаче остават и работят през нощта, за да избегнат залавянето, каза по-рано този месец Родриго Агостиньо, ръководител на екологичната агенция Ibama.

Писмото на Раони също изисква масово тестване на местното население за излагане на живак – широко използван от златотърсачите за отделяне на метала – и медицинско лечение за засегнатите.

Той също така осъди така наречените „земеделски партньорства“, създадени при Болсонаро, които принуждаваха коренното население да работят в земеделие, като каза, че са „противоконституционни и противоречат на модела на културна устойчивост“.

Събитието в петък в Сао Хосе до Ксингу също показа писмо от британския крал Чарлз, в което се изразява подкрепа за Раони и се отбелязва общото желание Амазонка да бъде защитена.


Като начин да защитят земята си, коренното население на Бразилия настоява за създаването на повече местни територии, бавен процес, който може да отнеме години.

Бразилия досега е създала 732 местни територии, заемащи повече от 117 милиона хектара (453 000 квадратни мили) – или почти 14 процента от огромното пространство на страната, според данни от Instituto Socioambiental.

От 14 територии, които правителството каза, че ще бъдат създадени, само шест са създадени досега по време на последния мандат на Лула, който започна през януари.

Въпреки това, обезлесяването в тропическите гори на Амазонка е намаляло с 33,6 процента през първите му шест месеца в сравнение със същия период през 2022 г., което е окуражаващ знак за усилията на неговата администрация за опазване на околната среда.

Лула проведе кампания миналата година с обещания да овладее незаконната сеч и да отмени опустошението на околната среда при Болсонаро. Раони вървеше заедно с Лула по рампата на президентския дворец преди встъпителната си реч на 1 януари.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР