Най-изгоден за Казахстан може да бъде вариант, при който първата

...
Най-изгоден за Казахстан може да бъде вариант, при който първата
Коментари Харесай

Международен консорциум може да построи АЕЦ в Казахстан

Най-изгоден за Казахстан може да бъде вид, при който първата АЕЦ в страната бъде издигната от няколко изпълнителя по едно и също време. Става въпрос за интернационално обединяване, в което да влязат компании от разнообразни страни. Това счита Ернат Бердигулов, ръководещ шеф в държавния Фонд за национално богатство „ Самрук-Казина “.

Той даде образец по какъв начин евентуални снабдители на нуклеарен реактор могат да станат съветската „ Росатом “, китайската CNCC, корейската KHNP или френската EDF. Турбинното съоръжение може да достави американско-японската General Electric, съобщи Exk.kz.

„ Има доста планове, в които взаимно работи реактор на „ Росатом “ и турбини на General Electric. Това са плановете в Турция, Египет и Унгария. Технологиите са съвместими и работят “, означи Бердигулов. По-рано президентът Касим-Жомарт Токаев поръча да се изследва строителството на плана АЕЦ „ Аккую “ в Турция. Стойността му е 20 милиарда $, като 6 милиарда от тях са локализирани разноски с присъединяване на турски реализатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР