Най-интересното от новия брой на вестник Марица. Студен душ от НОИ

...
Най-интересното от новия брой на вестник Марица.
Студен душ от НОИ
Коментари Харесай

Четете в Марица: COVID-19 ще стане настинка - който не е в...

Най-интересното от новия брой на вестник " Марица ".

Студен душ от Национален осигурителен институт за 81 474 пенсионери

Половината възрастни в Пловдивско без нарастване на пенсиите от 1 юли

Пенсиите на 81 474 възрастни от област Пловдив ще останат без нарастване при осъвременяването на парите за старини от 1 юли с 5% по швейцарското предписание, оповестиха за „ Марица “ от Националния застрахователен институт (НОИ).

Индексацията няма да бъде усетена от хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева Това ще засегне 1151 пловдивчани, които прибират в джоба си максимума, позволен от страната.

Без нарастване ще са и други над 80 000 души, които взимат минималната пенсия от 300 лева Причината е, че осъвременяването с 5 на 100 се прави върху действителния размер на парите за старини. Минималната пенсия обаче не е действителната полагаема сума на всички, които я взимат. Дотук се стигн, откакто при започване на годината тя беше увеличена от 250 лева на 300 лева

ВиК остави на изсъхнало високите етажи в най-горещия ден

ВиК остави на изсъхнало живеещите по високите етажи пловдивчани в най-горещия ден за тази година. Термометрите под тепетата през вчерашния ден удариха 38 градуса, само че това не отхвърли шефовете на водното сдружение от плануваната профилактика на помпена станция „ Север “ и на магистралните водопроводи.

„ Правим профилактика всяка година по това време, защото чакаме нараснало ползване на вода. Процесът постанова изключване на огромна част от сондажите. През идната седмица следва профилактика на помпена станция „ Юг “, само че тя няма да се усети от гражданите”, изясни основният инженер на ВиК - Пловдив Антон Гълъбов.

Нов скандал с монумент на културата

Санират с фибран католическата катедрала

Фасадата на католическата катедрала „ Свети Лудвиг” е налепена с фибран, видя репортерът на " Марица ". От няколко дни бригада от Стрелча работи по колоните и фасадата на храма. Една от най-красивите здания в Пловдив е строена през 1861 година Храмът е монумент на културата и е неприемливо потреблението на модерни материали за възобновяване на фасадата <210>, която в последните години се разрушава.

Главният проектант на Пловдив Димитър Ахрянов е безапелационен, че през общината не е минавал план за възобновяване на „ Свети Лудвиг”. В регион „ Централен” също не са чували за почналия ремонт.

Катедралата и прилежащата с нея постройка на бул. „ Княгиня Мария Луиза” са монументи на културата и подлежат на специфичен режим. За всеки ремонт би трябвало да има план или най-малко дейностите да са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследства (НИНКН), разяснява арх. Ахрянов.

„ Марица” алармира и НИНКН за случая. От там също оповестиха, че ще създадат инспекция.

Интервю

Проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ:

COVID-19 ще стане простуда - който не е имунизиран, ще я кара

Делта разновидността на ковид в действителност заразява по-лесно и ще се ускори до месец-два. А със захлаждането ще пристигна нараснала заболяемост. Но няма да стигнем пиковете от предходната есен, твърди проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Поразените от делта са лади хора. Индийската разновидност е 60 % по-заразна, само че не и по-смъртоносна. Задължителен е надзор на границите и проби за пасажерите от рискови страни, счита проф. Христова.

Образование

На разходи на страната по стратегия " Отново дружно "

12 деца за първи път отиват на отмора

ОУ " Гео Милев " е единственото пловдивско школо измежду към този момент утвърдените от МОН

12 деца, които в никакъв случай в живота си не са били на отмора, отпътуват на море в Китен. Някои от тях досега не са виждали друго, с изключение на така нареченото „ Игрище Кубрат “ - мястото, на което живеят в самоделни къщи край оградата на турското гробище в Пловдив, без течаща вода.

За 6 дни ще сменят тази действителност с удобствата на комплекс „ Балканика “ -детски лагер, който в предишното е работил с русначета. Намира се на полуостров в морето, върху 100 дка зелена повърхност, със спортни площадки, тенис кортове и отлична инфраструктура към постройките с реновирани стаи с по три кревати. А плажът е единствено на 5 стъпала от затворения комплекс с денонощна защита.

Групата е от ОУ „ Гео Милев “ - първото пловдивско учебно заведение, утвърдено по програмата „ Отново дружно “ на МОН в партньорство с министерствата на финансите и туризма.

С Омир на тениската и рокля на гръцка богиня

Ученици от ПГКИТ " Д-р Иван Богоров " извадиха герои от митологията и ги отпечатваха

Митко стана цар Менелай, Мария ​- Атина Палада, а Нина - Хубавата Елена с костюмите от тазгодишната сбирка на Професионалната гимназия по кожени произведения и текстил „ Д-р Иван Богоров “.

За девети път тя събира сътвореното в ателиетата по процедура на образователното заведение. През годините тематиките са били и стрийт мода, и готика, а в този момент подтикът пристигнал от изучаваната старогръцка литература. Тийнейджърите измъкнаха герои и претекстове всред страниците <210> и ги отпечатваха върху днешната младежка фланелка.

Така Янко облече тениска с амфора, Сашо ​- с профил на древногръцка жена, а Вели ​- с антични колони. Галерата на Одисей и дори поетесата Сафо са претворени върху фланелките от сбирката - с ръчни рисунки и принтове, реализирани посредством компютърно десениране.

Общество

Годишният механически обзор на коли на газ и метан ще лишава повече време

Екостикерът подгони 7 лв., Цацаров го бута

Екостикерите, които водачите ще получават при годишен механически обзор, няма да костват 4.70 лв., както авансово успокоиха от ИА " Автомобилна администрация ", а много по-скъпо. Според уеб страницата на ведомството е заложена направа на 1.5 милиона бройки при единична цена от 6.80 лв..

Новите екостикери би трябвало да бъдат въведени от 12 юли. КПКОНПИ обаче желае те да отпаднат и ще предложат на министъра на превоза да бъде променена Наредба №Н-32, която ги вкарва. Комисията на Сотир Цацаров по закон може да създава и насочва оферти за изменение на законодателството с антикорупционна устременост, обясниха след решението си от там.

Според КПКОНПИ нововъведението ще докара до разхищение на обществен запас и усложнения за бизнеса и жителите

Освен това и в този момент съществува опция за потребление на към този момент построените системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера и други IT-решения, които да четат и стикерите с чип. Така ще се избегне дублирането на системи, аргументират се още от там.

Регион

Десет акта и запор за компанията със " златния мочур " на границата

Десет акта за разнообразни нарушавания и запор върху оборотите наложи Национална агенция за приходите на компанията, стопанисваща пунктовете за стерилизация на граничните пунктове. Възложена е цялостна проверка на сдружението, заяви на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево представителят на приходната организация Росен Бъчваров.

Проверката стартира преди 3 седмици, откакто компанията заявява неестествено високи касови наличия. Контролът откри, че част от касовите апарати не са свързани с приходната организация, което е причина за укриване на обороти. Тогава от " ПиЕфСи " обявиха, че наличностите ще бъдат показани.

Междувременно от Национална агенция за приходите постановиха на сдружението предварителни обезпечителни ограничения. Сега целият оборотен кеш на компанията се иззема на всеки 24 часа.

Шоу

Рок банди забиват за Джулая на " Жребчево "

Много пловдивчани ще посрещнат Джулай Морнинг през днешния ден на язовир " Жребчево ". В чест на първия юлски изгрев ще има рок фест край фамозния потънал храм в язовира. Тазгодишното издание е под надпис " Юлско утро над потопената черква - традицията продължава ". Празникът е със свободен вход, а присъединяване ще вземат група " Динамика ", както ще има и рок осъществявания на децата от вокално студио " Музика
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР