Най-хубавата кола е новата, но най-вече когато е служебна и

...
Най-хубавата кола е новата, но най-вече когато е служебна и
Коментари Харесай

Пет причини да не сменяте 10-годишната си кола

" Най-хубавата кола е новата, само че най-много когато е служебна и просто се качваш в нея и караш " - мъдростта на българския народ в региона на придобиването и употребата на МПС е несъмнена. Въпреки това, малко на брой измежду нас биха могли с ръка на сърцето да кажат, че не ги изкушава опцията да се качат в автомобил, който е по-нов от настоящия им.

Затова и не е изненада, че съгласно статистиката на Асоциацията на автомобилните производители в Европа през предходната година България е била в челото на континента по напредък на продажбите на нови коли. При старите имаше прочут спад, само че и с невъоръжено око се вижда, че в огромните градове насищането с автопарк към този момент е цялостно.
 Производството на коли в Румъния доближава до нов връх
Производството на коли в Румъния доближава до нов връх

Страната е на шесто място по произвеждане на коли в Европейски Съюз

Нека да приемем, че сега карате кола на 10 години - известен модел от междинен клас на наложил се производител. Поддържате я в положително функционално положение и нямате нужда от нещо по-голямо. Защо пък да не се разделите с нея и да вземете нещо по-ново (или напряко чисто ново)? Ето няколко аргументи.

Старата кола към този момент е изплатена

Икономическата обстановка не е за подценяване. Макар да не се извършиха най-мрачните предсказания за мраз, мрак, опашки по бензиностанциите и съветска телевизия в петък вечер, към момента Европа остава мощно застрашена от криза. На български език това значи интервал на съкращения, замразени заплати и цялостен куп други неприятни неща, които не се комбинират добре с огромен разход като този за автомобил.
 Снимка 602044
Източник:

Няма значение дали ще е на лизинг, или ще платите цената вкупом - при всяко състояние новият автомобил е сериозен удар по джоба. В същото време, дори не помните по кое време е била последната вноска по лизинга на настоящето ви МПС. Наистина ли е толкоз значимо в този момент да извършите огромния разход - с всичките съпътстващи го опасности?

По-евтини поддръжка и налози

Това е първият абсурд, с който се сблъсквате в този текст. В България, а и в доста други страни разпоредбите са такива, че по-новата кола носи със себе си по-висок налог. Буквално наподобява все едно притежателите биват осъдени за това, че са си взели по-ново возило.
 Снимка 602041
Източник:

Това обаче е нищо спрямо цените на поддръжката. Ако си вземете нова кола, в интервала на гаранцията ще би трябвало да я обслужвате единствено във фирмен сервиз с публично предложените от производителя консумативи. Твърде постоянно нито сервизът е по-добър от останалите, нито консумативите са толкоз по-специални... само че пък плащате доста повече. Иначе гаранцията пада, а точно в първите няколко хиляди километра пробег се демонстрират фабричните недостатъци и по никакъв начин не е прелестно да плащате за отстраняването им от джоба си.

Даже и без гаранцията си остава казусът с много скъпите и характерни елементи на новите модели. Все по-малко системи се вършат ремонтопригодни и техническите проблеми се вземат решение с подмяната на цели модули. Неприятната истина е, че добре поддържаната 10-годишна кола ще минава през " бокса " не по-често от по-новата, само че в това време престоят при механика е много евентуално да излезе по-евтино.

По-малко чупливи джаджи

На моменти сме склонни да се чудим по какъв начин сме живели преди всеобщото въвеждане на автоматика и климатика по нашите пътища. Шегата настрани, само че актуалните коли са същински компютри на колела - претъпкани са с електроника и електромеханични системи, основани за да вършат шофирането и возенето по-комфортни.
 Снимка 602045
Източник:

Монетата обаче има и противоположна страна. Чувствителните сензори не се усещат прекомерно добре в българските условия на необятни и дълбоки дупки по пътищата и горива с качество, за което " подозрително " е комплимент.
 Тест: Обикновените бутони на автомобила са по-ефективни от датчиците
Тест: Обикновените бутони на автомобила са по-ефективни от датчиците

Експеримент с 11 съвременни автомобила, които имат доста сензорни клавиши

При колите от началото на 10-те години също има доста електроника, само че по-рядко ще ви се постанова да търсите механик с тапия за програмист, който да се бори с капризите на мултимедията и вградената навигация, с датчика на налягането на аварийна гума (истинска история...) или с електронната система за запалване без ключ.

Повече успокоение

Това към този момент е чисто субективно и психическо, само че качим ли се в новата си кола, започваме да я пазим повече от зениците на очите си и всеки несигурно паркиращ някъде към возилото ни автомобил се трансформира в мотив за избиването на студена пот. Даже не разясня мащабите на драмата, която най-малката драскотинка по бронята може да провокира.
 Снимка 602042
Източник:

Всичко това в действителност е хубаво (и е прелестно, в случай че сте толкоз загрижени и за околните си хора), само че не би трябвало да забравяме, че автомобилът е основан първо с цел да ни служи и чак по-късно с цел да бъде знак на обществен статус и разцвет. Това някак по-добре се усеща зад кормилото на не толкоз лъскаво, само че съвършено работещо возило.
 Колко печелят автокрадците, откакто отмъкнат колата ви и кои коли са най-желаната плячка?
Колко печелят автокрадците, откакто отмъкнат колата ви и кои коли са най-желаната плячка?

Възвръщаемостта от кражбата може да ви изненада

Освен това, новите коли си остават цел за крадците. Макар в доста аспекти да сме напуснали 90-те е реалност, че към момента десетки коли биват незаконно отнемани всяка седмица у нас. Най-често това са настоящи модели.

Всъщност е по-екологично

Това е несъмнено най-голямата изненада, само че е доста разумно. Автомобилното произвеждане надалеч не е най- " зеленото ", като това важи и за електрическите автомобили (най-вече поради техните акумулатори и рисковите субстанции, които съдържат). Всяка кола, която не напуща улиците до края на потребния си живот, способства за това да няма свръхпроизводство.
 Снимка 602043
Източник:

Добре поддържан мотор на тази възраст ще има естествени екологични индикатори - стига да не е с отстранен DPF филтър или катализатор. Това изисква избрана инвестиция, само че резултатите са забележими на всяка улица, където можем да забележим безусловно създадени в един и същи ден коли, от които едната работи като нова, а другата генерира към себе си черни облаци като рейс " Икарус ".

Вместо умозаключение

Неслучайно в текста приказваме за 10-годишен автомобил от междинен клас. Това подсигурява съответно равнище на безопасност; екологични индикатори, които няма да попаднат под ударите на рестрикциите в огромните градове и достъп до най-малко главните модерни технологии за възстановяване на шофьорското преживяване.
 Най-честите електрически проблеми по автомобила
Най-честите електрически проблеми по автомобила

Късото съединяване по веригите на елинсталацията е изключително рисково, защото може да провокира пожар в автомобила

Поддържането на колата в редовност изисква от вас не просто от време на време да отделяте време и пари, а да деянията отговорност. Това обаче е единственият метод да сте сигурни, че тя е в действителност надеждна. При по-старите коли тези разноски евентуално стават по-големи, а към този момент се вижда и софтуерната разлика. Затова там всяка сериозна щета е мотив съществено да се замислите дали си коства да продължавате да влагате пари в амортизираното возило.

С тази публикация не ви споделяме да не си купувате нови коли - те са прелестни и човек в действителност се усеща прелестно зад кормилото им, само че вървят в комплект със съответните разноски. А от време на време просто има по-важни неща.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР