Най-харесваният политик в Турция продължава да бъде президентът Реджеп Тайип

...
Най-харесваният политик в Турция продължава да бъде президентът Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Проучване: турците харесват най-много... Ердоган!

Най-харесваният политик в Турция продължава да бъде президентът Реджеп Тайип Ердоган, сочат данни на изследване, представени от в. " Миллиет ".

Проучването на социологическата организация Оптимар е осъществено от 22 до 30 април измежду 2027 души в 26 турски окръга, предава Българска телеграфна агенция.

По данни на анкетата Ердоган е най-харесваният турски политик, като той е одобряван от 29,3 на 100 от интервюираните. На второ място се подрежда кметът на Анкара от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мансур Яваш, който е одобряван от 13,4 на 100 от участниците в анкетата. След Яваш се подреждат кметът на Истанбул - Екрем Имамоглу (харесван от 8,9 на 100 от анкетираните). Лидерът на светската НРП Кемал Кълъчдароглу е одобряван от 5,7 % от турците.

Същевременно 95 % от хората, подкрепящи ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), утвърждават изцяло президента Ердоган.

39 % от интервюираните също по този начин са споделили, че биха дали своят вот за ПСР на идващите парламентарни избори, 24 % са показали, че биха подкрепили главната опозиционна НРП, 10,9 % - Партията на националистическото деяние, 10,8 на 100 прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и 9,8 % - Добра партия. Избирателният предел в Турция е 10 %.

При президентски избори най-вече турци - 38,6 на 100 от интервюираните, са споделили, че биха дали своят вот за Ердоган. 15,7 на 100 са показали, че биха избрали Мансур Яваш за държавен глава, а 9,6 % - Имамоглу.

Най-големият проблем за турците сега е стопанската система (според 33,2 на сто). Коронавирусът е вторият по значителност проблем за турските жители (30,9 на 100 са показали този проблем за основен), следван от безработицата (според 13,7 процента).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР