Най-голямото увеличение на цените през март е в услугите и

...
Най-голямото увеличение на цените през март е в услугите и
Коментари Харесай

Георги Гьоков: БСП настоява минималната заплата да се увеличи от 1-ви юли 2023 г.

„ Най-голямото нарастване на цените през март е в услугите и стоките от първа нужда. Продължава увеличението на цените на медикаментите. В същото време не се вижда значително увеличение на приходите на българите, т.е. усилват се работещите небогати. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ и някогашен обществен министър Георги Гьоков по време на блиц надзор в Народното събрание.
От парламентарната естрада той се обърна към служебния обществен министър Лазар Лазаров: „ Делът на заетите е съпоставим с този на по-богатите и надалеч по-развитите страни, само че за какво по-високата претовареност не води до по-адекватни приходи? “, попита той и добави, че разликата в неравенствата в приходите на българите е към 8 пъти, при междинна за Европейския съюз 3.5. „ Оставаме страната в Европейски Съюз с най-голям дял на хората, застрашени от беднотия и обществена изолираност – 1/3. “
Според социалиста безспорна е нуждата от поддръжка и обезпечаване на почтено възнаграждение на труда на най-нископлатените служащи и чиновници – които работят на минимална работна заплата. „ Растящата инфлация и цени понижават избраната от служебния кабинет минимална заплата “, съобщи той и зададе следния въпрос на Лазар Лазаров: “Предложихте ли актуализиране на минималната работна заплата в създадения от служебното държавно управление бюджет? Ако не, за какво? “
Гьоков изрази незадоволство от отговорите на служебния обществен министър. „ Чух няколко неща, които ме хвърлят в неразбиране – че изпреварващо е увеличена минималната работна заплата “, посочи той.
„ Адекватното установяване на минималната работна заплата е неотложно и то е предстоящо от една войска от към 500 хиляди “, безапелационен е социалистът и добави: „ От името на парламентарната група на “БСП за България “ сме предложили минималната заплата да се усили от 1-ви юли 2023 година Ако това се приложи, размерът ѝ би бил към 850-890 лв. “, сподели още той.
По думите му това ще бъде гладко повишаване на размера на минималната заплата във време на инфлация и предизвести: „ Ако това нарастване не се случи в този момент гладко, а се наложи съществено нарастване от 2024 година с над 200 лв., тогава не знам по какъв начин ще обяснявате това на бизнеса “, заключи Георги Гьоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР