Най-голямото предизвикателство, пред което Европейската харта за пътна безопасност в

...
Най-голямото предизвикателство, пред което Европейската харта за пътна безопасност в
Коментари Харесай

С кола от Швеция до България - шансът за катастрофа у нас е 4 пъти по-голяма

Най-голямото предизвикателство, пред което Европейската харта за пътна сигурност в България ще бъде изправена, е неприятната организация . Това сподели за News.bg доктор инж. Богдан Милчев от Института по пътна сигурност, откакто стана ясно, че ИПВ е признат за народен представител на България в Европейската харта.

За образец той даде пътната маркировка, предпазните системи и неприятното планиране на пътищата. Ако човек тръгне да пътува от Швеция към България, вероятността да загине в България е 4 пъти по-голяма . Това не е тъй като водачите са по-лоши, а тъй като тук пътищата са по-некачествени. Друг фактор за този повишен риск е самото държание на водачите - когато те карат в чужбина, трансформират своето държание, защото има надзор на пътя , сподели Милчев.

За мястото на логиката на психиката и възпитанието в пътната сигурност съобщи, че съгласно него възпитанието е единствената опорна точна на тези, които нищо не схващат от пътна сигурност. Истината е, че държанието на водачите се осланя на закона и контрола на пътя. По думите на Милчев, не е нужно човек да има свръхумения, с цел да кара. Също по този начин не е редно водачите на коли да бъдат обучавани в аквапланинг. Затова не би трябвало и водачите да карат в рискови пътища, безапелационен бе той.

Институтът по пътна сигурност е подготвил отчет, с който ще се прави оценка качеството на пътищата в България . Става въпрос за към този момент издигнатите, както и за тези, които занапред ще се строят. Милчев разясни, че този отчет ще бъде показан на Европейската комисия. Това ще се случи може би до 2 месеца . Това, което установяваме е, че сега новото държавно управление не е подхванало никакви дейности, свързани с пътната сигурност. Това приказва или за сериозна непросветеност, или обязаност със строителните компании , отсече той.

Данните за месец май демонстрират, че жертвите на пътя са се нараснали с 35%, съпоставяне с 2020 година. 54 души са починалите за месец май, а предходната година те са били 30 души. " Тези обстоятелства ме карат да си задам тези два риторични въпроса: Дали политическата конюнктура въздейства на жертвите по пътищата, и дали политиците носят директна отговорност за жертвите по пътищата. " В тази връзка Богдан Милчев съобщи, че има съмнения, че с уволненията на шефовете на АПИ се прави замяна, а не смяна.

Милчев съобщи, че с цел да има висококачествени пътища в страната, би трябвало да има незабавни кадрови промени в Държавната организация Безопасност на придвижването по пътищата.

Попитан какви наказания би трябвало да се наложат на тираджиите, които изпреварват на пътя, Мирчев отговори, че не на всякъде е неразрешено на тировете да изпреварват. Санкции при злоупотреби на пътя би трябвало да има, само че и качествени автомагистрали също. Той даде за образец осъществения ремонт на околовръстното в Пловдив. Хвърлиха се 25 млн. лева за този ремонт, а сега този път е по-опасен в този момент, в сравнение с преди . В момента сме в неуместната обстановка хората да стачкуват против махането на мантинелите на това шосе.

На въпрос на News.bg дали са чести случаите, в които професионални водачи получават удостоверения, без действително те да са се явили на психотест, Милчев отговори, че сега се вършат промени в ДАИ и едвам по-късно може да се даде отговор на този въпрос.

Попитан за проблема с задържания началник на 3-РПУ, който е упрекнат, че е иззел видеозаписи при злополуката в Пловдив, при която трима души починаха, Мирчев отговори: " Ако това е правилно, то българската полиция се нуждае от рестарт. "

Европейската харта за пътна сигурност (ЕХПБ) е най-голямата платформа на Европейската комисия за присъединяване на гражданското общество по тематиката пътна сигурност, с хиляди членове. Цел на Хартата е да се поддържа упоритостта на Vision Zero за понижаване на смъртните случаи по пътищата в Европейски Съюз до съвсем нула до 2050 година

С цел по-висока успеваемост на локално и национално равнище, Генерална дирекция " Транспорт " на Европейската комисия ще работи интензивно с мрежа от национални представители (National Relays) в 27-те държави-членки на Европейски Съюз, като са определени водещите експертни организации по страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР