Най-голямото предизвикателство е да овладеем кризата с енергоносителите. Много важно

...
Най-голямото предизвикателство е да овладеем кризата с енергоносителите. Много важно
Коментари Харесай

Да се възстанови доверието между държавата и бизнеса

Най-голямото предизвикателство е да овладеем рецесията с енергоносителите. Много значимо е  - целенасочена, ясна държавна политика за интензивен стопански напредък, повишение на конкурентноспособността, обезпечаване на такава нормативна база, която да даде опция на хората бизнесмени да прогресират, да могат да вървят напред.

Това сподели пред публицисти в Бургас президентът Румен Радев, откакто бе запитан кои са най-големите провокации пред българската стопанска система в кратковременен проект. Днес Радев посети завода " Трансвагон " в Бургас, профилиран в ремонт, реорганизация и произвеждане на товарни вагони. 

Президентът Румен Радев беше в Бургас по покана на едно от най-успешните предприятия в страната в областта на тежката промишленост.Той беше посрещнат от кмета  Димитър Николов. Държавният глава прегледа компанията.

Помолен да разяснява репликата на финансовия министър Асен Василев, че в случай че е трябвало да бъде приложена схемата на служебния кабинет, обезщетенията за бизнеса щели да бъдат по-малки, Радев сподели: " Нека не забравяме какво значи длъжностен кабинет. По време на служебния кабинет няма парламент, който в действителност да вземе значимите решения. Когато се взимат такива решения, би трябвало да има надлежно бюджет. Служебното държавно управление извършва унаследения бюджет. В този бюджет нямаше никакви обезщетения. Вие знаете какви старания се поставиха, с цел да се актуализира бюджетът по предложение на служебното държавно управление. И все пак, макар всички тези пречки, служебното държавно управление съумя да направи стратегия, която за два месеца даде относително положителни обезщетения за бизнеса ". 

" Тук става въпрос за нещо напълно друго. Не за обезщетения, а за целенасочена политика, която с мощни принадлежности, комплекси ограничения да се търси най-хубавото решение. Няма нещата по какъв начин да се съпоставят. Пак споделям, задачата е една - по-бързо, стабилно излизане от рецесията ", добави той.

Да се възвърне доверието сред страната и бизнеса прикани президентът Радев. Той посочи, че това е от първостепенно значение за постигането на стопански напредък.

" Да има разговор с бизнеса, да има разговор с хората, които обезпечават този стопански растеж. Да се чуят техните визии, да се чуят техните предложение, по тази причина и моят зов към държавното управление е да се вслушва в предложенията на бизнеса ", акцентира президентът.

" Необходима е целенасочена и ясна държавна политика за интензивен стопански напредък и повишение на конкурентоспособността “, сподели президентът и уточни, че премахването на бюрократичните спънки и обезпечаването на нормативна база ще даде опция на бизнесмените да вървят напред.

По думите на президента задачата е обща и ясна, а точно, че наред с бързото икономическо възобновяване на страната и повишение качеството и стандарта на живот, е значимо възобновяване на доверието сред страната и бизнеса. „ Това е неотложна задача, в случай че желаеме да реализираме по-висок ритъм на стопански растеж “, сподели още Румен Радев.

По мотив последното изследване на " Алфа рисърч ", което демонстрира, че по-голяма е поддръжката за Румен Радев отколкото за Кирил Петков, президентът сподели, че не би трябвало да се поставят при едни условия изпълнителната власт и президентската институция. По думите му всички институции би трябвало да сплотяват старания в разговор с хората, които създават и да се търсят най-хубавите решения. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР