Най-голямото пред руския президент Владимир Путин за повече от две

...
Най-голямото пред руския президент Владимир Путин за повече от две
Коментари Харесай

Изгнанието на Пригожин слага край на бунта, но остават въпроси относно властта на Путин

Най-голямото пред съветския президент Владимир Путин за повече от две десетилетия на власт изчезна , откакто водачът на армията „ Вагнер “ Евгений Пригожин , който заповяда на войските си да тръгнат към Москва, ненадейно реализира договорка с Кремъл да отиде в заточение и даде сигнал за оттегляне . Краткият протест обаче разкри уязвимостта измежду съветските държавни сили, като бойци от групата „ Вагнер “ под командването на Пригожин съумяха да се придвижат гладко в съветския град Ростов на Дон и да напреднат стотици километри към Москва. Руските военни се подвигнаха да пазят столицата на Русия, написа „ Associated Press News “.

Според договорката, оповестена през вчерашния ден от представителя на Кремъл Дмитрий Песков, Пригожин ще отиде в Беларус, който поддържа съветската инвазия в Украйна. Обвиненията против него за образуване на въоръжен протест ще бъдат свалени . Правителството също по този начин сподели, че няма да преследва бойците на „ Вагнер “ , които са взели участие, до момента в който тези, които не са се включили, ще получат контракти от Министерството на защитата. Пригожин заповядва на войските си, доста от които се бият паралелно с постоянните съветски бойци в Украйна, да се върнат в полевите си лагери.

До тази заран нямаше известия за идването на Пригожин в Беларус. Много други въпроси остават без отговор . Пригожин, който изпрати поредност от аудио- и видеоактуализации по време на протеста си, замлъкна , откогато Кремъл разгласи, че договорката е била подписана с посредничеството той да приключи похода си и да напусне Русия.

Видео, направено от „ Associated Press “ в Ростов на Дон, демонстрира хора, които приветстват войските на „ Вагнер “ , до момента в който си потеглят. Някои даже изтичаха да се ръкуват с Пригожин, който се возеше в джип. По-късно регионалният шеф сподели, че всички войски са напуснали града.

Вчера съветският държавен глава се зарече. В телевизионна тирада към нацията той назова протеста „ изменничество “.

Позволявайки на Пригожин и неговите сили да си тръгнат, Песков го дефинира като „ висшата цел “ на Путин „ да избегне кръвопролития и вътрешна борба с непредсказуеми резултати “.

Рискът за Путин е дали ще бъде общопризнат като слаб , споделиха анализатори.

„ Путин беше омаловажаван вечно от тази спекулация “ , разяснява някогашният дипломат на Съединени американски щати в Украйна Джон Хербст по „ CNN “.

Предполагаше се, че през вчерашния ден частната войска на Пригожин е поела контрола над военния щаб в Ростов на Дон – град, ситуиран на над 1000 километра южно от Москва, който управлява съветските интервенции в Украйна, показаха от английското Министерство на защитата.

Москва се приготви за идването на силите на „ Вагнер “, като издигна контролно-пропускателни пунктове с бронирани транспортни средства и войски в южния завършек на града. Около 3000 чеченски бойци бяха изтеглени от боевете в Украйна и откарани там рано в събота, заяви държавната телевизия в Чечня. Руски войски, въоръжени с картечници, сложиха контролно-пропускателни пунктове в южните околности на Москва. Екипи разкопаха сектори от автомагистрали, с цел да забавят марша.

Войските на „ Вагнер “ са напреднали на едвам 200 километра от Москва , съгласно Пригожин. Но след сключването на договорката той разгласи, че е решил да се отдръпна, с цел да избегне „ проливането на съветска кръв “.

Базираният в Съединени американски щати мозъчен концерн твърди, че протестът на Пригожин „ разкрива съществени недостатъци “ в Кремъл и Министерството на защитата . От Института за проучване на войната споделиха, че Кремъл се бори да даде пореден отговор на протеста и че една от аргументите евентуално е въздействието на тежките съветски загуби в Украйна.

Днес към момента са в действие някои ограничавания по основната автомагистрала сред Москва и Ростов на Дон, макар че на други места рестрикциите за придвижване последователно са били отстранени.

Пригожин изиска отстраняването от власт на министъра на защитата Сергей Шойгу , който от дълго време подлага на критика с остри изрази за държанието му в 16-месечната война в Украйна. Ако Путин се съгласи с отстраняването, това може да бъде политически нездравословно за президента, откакто той дефинира Пригожин като изменник, забил му нож в гърба.

Съединени американски щати са имали разследваща информация , че Пригожин е натрупвал сили покрай границата с Русия от известно време. Това опонира на изказванието му, че протестът е отговор на нахлуване против неговите лагери в Украйна в петък от съветска войска. При оповестяването на протеста водачът на „ Вагнер “ упрекна съветските сили, че са атакували лагерите им в Украйна с ракети, бойни хеликоптери и артилерия. Той твърди, че военачалник Валери Герасимов, шеф на Генералния щаб, е наредил офанзивите след среща с Шойгу, на която са решили да унищожат военния реализатор. Министерството на защитата отхвърли да е атакувало лагерите.

Кметът на Москва Сергей Собянин разгласи понеделник за неработен ден за множеството поданици като част от засилените ограничения за сигурност.

Украинците се надяваха съветските вътрешни битки да основат благоприятни условия за тяхната войска да си върне територия, завзета от съветските сили. Снощи украинският президент Володимир Зеленски сподели, че походът е разкрил слабостта на Кремъл и е „ посочил на всички съветски бандити, наемници, олигарси “ , че е елементарно да се завладяват съветски градове „ и, евентуално, арсенали “.

Предложението на Кремъл за прошка на Пригожин беше контрактувано от президента на Беларус Александър Лукашенко , което можеше да увеличи престижа му в връзките му с Путин. Институтът за проучване на войната написа, че ролята на беларуския водач е била „ унизителна за Путин и може би е осигурила на Лукашенко други облаги “.

Войските на „ Вагнер “ изиграха решаваща роля във войната в Украйна , като превзеха източния град Бахмут, регион, където са се състояли най-кървавите и най-дългите борби. Но Пригожин от ден на ден подлага на критика военното управление, обвинявайки го в непросветеност и че лишава войските му от боеприпаси.

62-годишният Пригожин, някогашен пандизчия, има дългогодишни връзки с Путин. Той подписа доходоносни контракти за кетъринг в Кремъл, които му завоюваха прозвището „ готвачът на Путин “. Пригожин и дузина други съветски жители бяха упрекнати в Съединените щати за осъществяване на загадка акция в обществените медии, целяща разпалване на различия преди успеха на Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 година „ Вагнер “ е изпратил военни контрактори в Либия, Сирия и няколко африкански страни, както и Украйна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР