Най-голямото летище в Сенегал ще отвори врати на 7 декември,

...
Най-голямото летище в Сенегал ще отвори врати на 7 декември,
Коментари Харесай

Летище за 575 млн. долара най-сетне отваря врати


Най-голямото летище в Сенегал ще отвори порти на 7 декември, след повече от десетгодишен градеж и отлагания, оповестява CNN.

Първоначалният потенциал на интернационалното летище „ Блез Диан “ ще бъде три милиона пасажери на година и ще нараства с 10 милиона души на година, трансформирайки се в едно от летищата с най-голям потенциал в Африка.

„ Блез Диан “ ще поеме полетите на досегашното най-голямо летище в Сенегал „ Леополд Седар Сенгор “ в столицата Дакар, което ще затвори порти. Мегапроектът за 575 млн. $ е централна част от нова амбициозна стратегия за развиване.

Новото летище се намира в селската област Диас, на към 40 км източно от Дакар. Отдалеченият регион предлага повече пространство за плана от пренаселената столица, където съществуващото летище беше наранено от тежките тапи.

“Блез Диан “ има повърхност от 4500 хектара по отношение на 800 хектара за „ Леополд Седар Сенгор “. Новото летище разполага също с по-голям терминал и писти, които могат да одобряват повече пасажери и полети.

„ Международно летище „ Блез Диан “ несъмнено е първокачествен инфраструктурен план “, споделя Ел Хаджи Бейе, инженер, специализирал в Западна Африка. „ Новото по-голямо летище може да побере по-големи самолети като Airbus A380 и ще може да се оправя с доста повече трафик, в сравнение с преди “.
 Преглед на изображението в Twitter

Екипът, отговарящ за градежа на летището, чака „ Блез Диан “ да се трансформира в главен хъб в региона на Западна Африка и „ желана спирка за въздушния трафик в Африка, Европа, Северна и Южна Америка “.
Новото летище цели също да разнообрази стопанската система, която стана подвластна от столицата. В Дакар живее половината от градското население в Сенегал и столицата дава към 55% от Брутният вътрешен продукт на страната, сочат данни на Световната банка.

“Идеята е да забележим дали не можел да извадим икономическата активност от Дакар “, споделя заместител генералният шеф на интернационално летище „ Блез Диан “ Ел Хаджи Ибрахима Мане. „ Новата инфраструктура е от главно значение за тази упоритост “, добави той.

Очаква се летището да усъвършенства достъпа и да усили броя на посетителите в други елементи на страната като туристически атракции по южното крайбрежие. Местните общности също ще имат опция да се възползват от новооткритите работни места.

„ Проектът ще ангажира 540 чиновници на цялостен работен ден в оперативната си фаза, в това число над 200 дами “, споделя Рокхая Диоп Диало от сенегалския клон на Африканската банка за развиване, която поддържа плана.

Отварянето на летище „ Блез Диан “ поставя завършек на 10-годишен градеж. Сделките, подписани през 2007 година, трябваше да бъдат анулирани поради международната финансова рецесия и първичната строителна компания беше сменена през 2015 година, което докара до дълги отлагания.

Изпълнителите на плана трябваше да се оправят и с деликатната задача да пренастанят към 3000 фамилии, живеещи на мястото на летището. Условията са контрактувани с всички фамилии като се изключи четири, с които договарянията не престават.

Дългото пътешестване може би към този момент е към края си. Следващата задача е Сенегал да се трансформира в небесна
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР