Най-голямото изтичане на информация от десетилетие от американски военни източници

...
Най-голямото изтичане на информация от десетилетие от американски военни източници
Коментари Харесай

Изтичането на информация от разузнаването на САЩ вреди на Украйна

Най-голямото приключване на информация от десетилетие от американски военни източници е огромен удар върху военните старания на Украйна, заплашвайки разузнаването на Киев преди предстоящото контранастъпление напролет на 2023 г. 

Класифицирани документи, изтекли в обществените мрежи, съдържат подробна информация за муниции, образование и системи за противовъздушна защита в сериозен миг от борбата, пише американският вестник The Hill. Пентагонът към момента ревизира достоверността на документите.

Десетки класифицирани документи на Съединени американски щати и НАТО, някои класифицирани като строго секретни, започнаха да изтичат онлайн още през януари, преди да стигнат до Twitter и Telegram и да привлекат внимание предходната седмица.

Въпреки че тези материали съдържат информация за положението на спора единствено до март, те дават визия за военния капацитет на Украйна, в това число броя на батальоните, подготовката на съвременни оръжия и разполагането на тежки бойни машини като като танкове Леопард 2, пишат публицистите.

Според американските медии документите също дават визия за минусите на Киев, като минимум един документ разказва като евентуално страната да изчерпи боеприпасите за руските противовъздушни ракетни системи, отваряйки евентуална накърнимост в системите за противовъздушна защита на Украйна.

Кърт Волкър, помощник в Центъра за разбор на европейската политика, сподели, че приключването е обезпокоително, тъй като дава на света " моментна фотография " на оценките и преценките на Съединени американски щати за войната в Украйна.

„ Това е сигнал за украинци, руснаци, други: „ Това е, което мислим. “ Това може да даде някои улики за качеството на нашата информация, от кое място я получаваме... което ще принуди хората, за които събираме информация, да затворят тази тематика “, сподели Волкър.

Според публицисти може би най-тревожното приключване съдържа информация за украинската противовъздушна защита. И по този начин, в един от документите от февруари тази година се споделя, че ракетите за C-300 ще приключат до май, а ракетната система SA-11 Gadfly ще бъде изчерпана до края на март. Според НАТО и двете системи съставляват 89% от противовъздушната защита на Украйна и играят сериозна роля в отблъскването на честите съветски ракетни удари.

Руски военни блогъри към този момент необятно разпространиха изтеклите документи, в това число тези, които правят оценка броя на системите за противовъздушна защита и самолетите, като изтребители, ситуирани от Украйна.

В оценката на НАТО се споделя още, че Украйна може да издържи единствено още няколко талази от съветски ракетни удари, като в същото време се дава карта на местоположението на системите за противовъздушна защита.

Джон Хербст, старши шеф на Евразийския център на Атлантическия съвет и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Украйна, назова информацията за противовъздушната защита на Украйна „ най-нещастната “ част от изтеклите документи. В същото време той сподели, че нито един от документите не съдържа сериозна информация, която да не е към този момент известна на съдружниците от НАТО и съветското разузнаване.

" Не мисля, че има някакво подозрение, че са нанесени някакви вреди на украинските военни старания вследствие на приключването. Но дали тези вреди са несъразмерни? Вероятно не ", допусна Хербст.

Други документи изясняват силата и опциите на украинските бригади, както и на какви оръжейни системи е упражнявала Украйна. Един от февруарските документи прави оценка броя на танковете, бойните машини на пехотата и артилерийските единици на въоръжение в Украйна.

Изтичането е мотив за угриженост за Съединените щати, защото Русия може да разбере по какъв начин Пентагонът събира сериозна разследваща информация за съветските сили и благоприятни условия. Документите съдържат информация освен за силите на Украйна, само че и подробна оценка на съветската войска, от танкове до артилерия и самолети.

Не е ясно какъв брой документа сега циркулират онлайн, само че съгласно няколко отчета и анализатори минимум 100 обособени документа са се появили онлайн.
Реакцията на Пентагона
В понеделник Пентагонът отхвърли да разяснява размера и обсега на приключването, заявявайки, че Министерството на защитата към момента проверява въпроса.

" Министерството на защитата работи непрекъснато, с цел да изследва степента на разпространяване, да оцени въздействието и нашите ограничения за намаляване. Все още изследваме по какъв начин се е случило това, както и степента на казуса. Предприети са стъпки, с цел да се прегледат повече от близко по какъв начин и на кого се споделя тази информация. Също по този начин към момента се опитваме да преценим какво може да има там ", сподели пред кореспонденти Крис Мийгър, помощник-министър на защитата по публичните въпроси.

Мигер сподели още, че форматът на документите " е сходен на този, употребен за даване на нашите висши водачи на ежедневни актуализации за интервенции в Украйна и Русия, както и друга разследваща информация " и " съставлява доста сериозен риск за националната сигурност ".

Миналата седмица Пентагонът съобщи, че проверява изтеклите документи и е трансферирал публично наказателно следствие за тях на Министерството на правораздаването. В понеделник американски чиновници обявиха, че следствието е " главен приоритет " и приканиха за нараснало внимание при прегледа на документите, отбелязвайки, че някои от тях са изменени.
Изтичане на секретни американски документи – какво се знае
На 10 април израелските медии оповестиха, че съгласно изтеклите " секретни документи " на Пентагона Израел сякаш ще достави на Украйна смъртоносни оръжия. Същия ден израелският министър председател Бенямин Нетаняху, разяснявайки тази информация, съобщи, че Ерусалим не е давал позволение за доставка на смъртоносни оръжия на Украйна.

На 9 април американският ефирен канал CNN разбра, че украинското военно командване е било насила да промени част от военните си планове поради приключване на секретни документи за бъдеща контранастъпление. В същото време Пентагонът е заставен да понижи потока от свръхсекретни документи и да ускори контрола върху тях.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР