Най-голямо количество енергийни напитки от деца се консумира във възрастта

...
Най-голямо количество енергийни напитки от деца се консумира във възрастта
Коментари Харесай

Ананиев призна: Енергийните напитки са сериозен проблем при подрастващите

Най-голямо количество енергийни питиета от деца се употребява във възрастта сред 14 и 18 години . Това разкри министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на парламентарен надзор по отношение на свръхупотреба на енергийни питиета на деца в България.
„ Енергийните артикули съдържат разнообразни комбинации от кофеин, витамин и други Те са създадени за понижаване признаците на отмалялост. При консумация на две и повече питиета на ден в комбиниране с други съставки със подтикващ резултат е допустимо да има неподходящо влияние върху организма “, изясни Ананиев. Той уточни, че децата са по-рисковата група, в сравнение с възрастните.
„ През 2014 година се организира национално проучване на факторите на риска за здравето на популацията на България. Изследвани са общо 683 възпитаници посредством проучване по отношение на честотата на консумация на храни и питиета, в това число и енергийни питиета.
Резултатите демонстрират, че 22,2% от изследваните възпитаници употребяват енергийни питиета, като най-вече са измежду 14-18 години – те съставляват 49,3%.
Учениците от 10 до 13 година , които употребяват енергийни питиета, са 16,3%, а сред 7 и 10 години – 1,9% “, разгласи министърът. По думите му повече от една енергийна напитка дневно използват 18,7% от учениците сред 14 и 18 години.
Здравният министър посочи, че с разпоредба е неразрешено предлагането на енергийни питиета на територията на учебни заведения , както и за продажба на възпитаници на други места.
„ Не съществува характерно законодателство за енергийните питиета на европейско равнище. Националното законодателство на някои държави-членки има характерни условия в установяване на оптимални линии и граници за установяване на наличието на някои артикули в тях “, сподели още Ананиев
Той даде за образец Германия, където са въведени оптимални граници за съставките на енергийните питиета за обезпечаване на безвредна консумация.
„ Научният комитет в Англия смята, че няма задоволително научни доказателства за възбрана на продажбите на енергийни питиета за децата “, разяснява Кирил Ананиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР