Най-голямата унгарска петролна и газова компания MOL определи ограничение за

...
Най-голямата унгарска петролна и газова компания MOL определи ограничение за
Коментари Харесай

Унгария наложи ограничения за покупката на бензин

Най-голямата унгарска петролна и газова компания MOL дефинира ограничаване за продажбите на дребно на бензин на закрепена цена от 50 литра дневно на човек. Ако водачите желаят да купят повече бензин от лимита, ще би трябвало да платят " пазарни цени ", съобщи в петък говорителката на компанията Пироска Бакош.

Бакош уточни, че мярката понижава на половина предходното ограничаване от 100 литра на човек дневно в бензиностанциите. Ограниченията няма да се ползват за камиони и селскостопанска техника, прецизира осведомителният портал Telex.hu.

Преди седмица унгарското държавно управление удължи тавана на цените на редица хранителни артикули и горива до 1 октомври. Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че цената на литър бензин ще остане на същото равнище от 480 форинта (1,2 евро). Бяха наложени и ограничавания за закупуване на гориво в страната от притежателите на коли с задгранични регистрационни номера, което беше наказано от управлението на Европейски Съюз.

Фиксирани цени за някои артикули (брашно, захар, слънчогледово олио, мляко, свинско и пилешко месо) бяха въведени в Унгария през февруари тази година, а за бензина - през ноември предходната година. Експертите считат, че това е спомогнало за известно ограничение на инфлацията, само че Унгарската национална банка предвижда, че до края на 2022 година тя към момента може да доближи много високо равнище от 9,8%.

По-рано Орбан съобщи, че главната причина за повишението на цените в Унгария и други страни от Европейски Съюз са събитията в Украйна и глобите против Русия, в това число частичната възбрана за доставки на съветски нефт. Премиерът съобщи, че " военна инфлация " в цяла Европа ще има, до момента в който не бъде открит мир в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР