Най-голямата спешна болница Пирогов съобщи на уебсайта си, че проверката

...
Най-голямата спешна болница Пирогов съобщи на уебсайта си, че проверката
Коментари Харесай

Пирогов и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Най-голямата незабавна болница " Пирогов " заяви на уеб страницата си, че инспекцията на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), инициирана от министъра на опазването на здравето проф. Хинков, е завършила и не е открила никакви нарушавания, а новината бързо беше подета от редица медии.

Оказва се обаче че в Министерството на здравеопазването освен към момента не е получен отчет от АДФИ, само че и от отрасловото ведомство настояват, че процедурата към момента не е завършила.

" На съображение член 20, алинея 3 от Закона за държавната финансова ревизия и член 32 от Правилника за използване на същия закон, Министерството на здравеопазването следва да бъде известено от шефа на АДФИ за резултатите от осъществената финансова ревизия. Съгласно законовите разпореждания УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ” ЕАД има законоустановен период да показа мнение по връчения отчет, след което следва да бъде направено умозаключение по отчета ", се споделя в позиция на ведомството, публикувана до медиите.

От здравното министерство допълват, че коментар по констатациите от осъществената инспекция на АДФИ може да бъде изработен едвам, откакто екипът им се запознае със наличието на документа.

Какво се случи няколко часа по-рано?

Тази заран в уеб страницата на " Пирогов " беше оповестена новината, че " в Доклада на АДФИ и в неговите констатации няма данни за осъществени закононарушения, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на вреди в лечебното заведение ".

Още в идващия параграф обаче читателят схваща, че въпреки всичко има открити " 4 акта за административни нарушавания ".

" Въз основа на този отчет са издадени 4 акта за административни нарушавания. Първите три акта са за закъснение от няколко дни на качване на информацията в профилираната осведомителна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това закъснение се дефинира като маловажно ", разяснява незабавната болница.

Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в обстановка на непроведен от предходното управление търг и неприключила процедура по нов, излиза наяве още от справката на уеб страницата им.

" Това е осъществено от управлението в обстановка на последна нужда заради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна ", изяснява " Пирогов ".

" Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на опазването на здравето ще отдръпна решението за промяна на управлението, аргументирано с осъществени финансови злоупотреби и закононарушения ", питат те.

Искането на министъра на опазването на здравето Христо Хинков за премахване на шефа на болничното заведение Валентин Димитров беше стимулирано не със изводи на АДФИ, която беше сезирана по-късно, а с одит на лечебното заведение, предоставен и осъществен от дирекция " Вътрешен одит " на министерството. Въпросният одит беше изпратен в края на 2023 година и на прокуратурата.

Проверките не са единствената причина за напрежение против Валентин Димитров. Майката на умрялата предходната година 15-годишна Даная Ани Стоянова упорства шефът на „ Пирогов “ да се отдръпна поради случая с щерка ѝ и последвалите реакции от болничното заведение.

Даная умря през май 2023 година в болничното заведение след хематом от рухване, само че въпросът предизвика доста съществени подозрения за неглижиране на тежкото ѝ положение. Един от проблемите, за които майката на Даная алармира още преди месеци, беше неналичието на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в незабавната болница.

По този случай също тече прокурорска инспекция. Преди ден Българският лекарски съюз отхвърли да вземе отношение по абсурден запис от съвещание на медицинския съвет на болничното заведение, в която лекари атакуват фондацията, учредена от майката на Даная, която провежда митинги против " мафията в опазването на здравето ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР