Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco, ще инвестира

...
Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco, ще инвестира
Коментари Харесай

Saudi Aramco инвестира в петролни рафинерии в търсене на нови пазари

Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco, ще влага в рафинирания нефт и производството на химикали, обръщайки се към пазарите в Индия, Китай и Малайзия

Още по тематиката
Борсовият дебют на Saudi Aramco може да се отсрочи за 2019 година

Няколко огромни града не престават да се борят за листването на петролния колос
12 мар 2018
Saudi Aramco се приготвя за излизане на борсата

Най-голямата енергийнa компания в света чака рекордно висока пазарна оценка
22 яну 2018
Приватизацията на част от Saudi Aramco върви постепенно

Бюрокрацията и усложнената правна рамка са главните аргументи за мудността на програмата на Саудитска Арабия за продажба на държавни активи
6 дек 2017 Най-голямата петролна компания в света – Saudi Aramco, ще влага в пречистване на нефт и произвеждане на химикали, написа Reuters. Целта на компанията е да откри нови пазари за добивания недопечен петрол. Компанията уголемява активността си, преди да се листне на борсата идната година. Очакванията са първичното обществено предложение да оцени компанията на рекордните 2 трлн. $, в пъти повече от досегашния рекордьор Apple, чиято пазарна оценка е към 830 милиарда $.

Петролният колос, който е държавна благосъстоятелност на Саудитска Арабия, работи по планове за милиарди долари в Китай, Индия и Малайзия и ще се опита да подписа нови покупко-продажби за партньорства до края на годината. Това е споделил вицепрезидентът Абдулазиз ал Джудаими пред Reuters.

Бъдещи проекти

Сред проектите е двойно нарастване на потенциала за пречистване на нефт - от 5 млн. барела дневно до 8 и даже 10 млн. Aramco сега добива към 10 млн. барела недопечен петрол дневно, а до 2030 година компанията ще се стреми да удвои производството на химикали.

" Стратегията ни е доста елементарна. Искаме да рафинираме от 8 до 10 млн. барела дневно и да сме водач при химикалите до 2040 година ", споделя Джудаими. Той прибавя още, че с цел да се развива компанията му на този пазар, той би трябвало да е " мощен и възходящ, с положително търсене ".

Международни вложения

Саудитската компания взе участие с 50% в смесено сдружение с три индийски рафинерии за създаване на предприятия за нефтохимикали по западното крайбрежие на Индия. Инвестицията е 44 милиарда $, а задачата е да се рафинират 1.2 млн. барела дневно.

Освен това Aramco работи по договорка с ADNOC, държавната петролна компания на Абу Даби. Подобно партньорство ще е първото сред двете компании. По думи на Абдулазиз ал Джудаими договорката е към привършване, а първичното разказване на плана може да стартира при започване на 2019 година

Поглед на изток

Компанията от Саудитска Арабия има и 50% в огромния план на Petronas RAPID в Югоизточна Малайзия. От Aramco се надяват с тези партньорства компанията да ускори преобладаващата си роля на два от най-бързо разрастващите се пазари - Индия и Малайзия. В тези райони капацитетът на пазара е по-голям от други разрастващи се райони. Компанията също по този начин обмисля да влага в три обособени плана за пречистване и нефтохимикали в Китай.

" Азия би трябвало да има лъвския дял. Смятаме, че пазарите източно от Суецкия канал, в това число Близкият изток, ще не престават да се развиват ", изяснява Джудаими, като прибавя, че Съединени американски щати са още един евентуален пазар, " на който желаеме да се развиваме ". По-рано тази година компанията разгласи, че ще интегрира нефтохимическото произвеждане в най-голямата американска рафинерия Motiva.

В Китай компанията взе участие в рафинерно сдружение със Sinopec и Exxon Mobil, както и се пробва да завърши договорка със CNPC за закупуването на рафинерия в Юнан с мощ 260 хиляди барела дневно. До края на годината крайното решение би трябвало да е взето, споделя още вицепрезидентът.

Най-голямата петролна компания в света готви различен план в Китай дружно с локалната компания Norinco. Първоначалните данни за построяването на рафинерията с мощ 300 хиляди барела дневно се чака да са подготвени доникъде на 2019 година, след което ще се вземат решение и последните елементи към инвестицията. Джудаими загатва, че компанията му е почнала договаряния за трета рафинерия в Китай.

Инвестиции в бранша на пречистване на нефт

Петролната компания от Саудитска Арабия в последно време залага на развиването на бизнеса си за химикали за увеличение на портфолиото от рафинирани артикули и разширение на пазарите.

Макар компанията да залага на растеж в търсенето на нефт в Индия и Югоизточна Азия, в това време се ориентира към рафинираните артикули, в случай че прогнозата за пазарите се окаже прекомерно оптимистична.

" В дълготраен проект обмисляме да влагаме повече в химикали ", споделя още вицепрезидентът на Aramco. Той прибавя, че компанията му е добре осведомена с търсенето на пазара: " Увеличението на популацията води до нарастване на търсенето на пластмаса. "

Сред най-мащабните планове на компанията в бранша на химикалите е народен план с четвъртата най-голяма компания за нефтохимикали Saudi Basic Industries Corp. Проектът, който е на стойност 20 милиарда $, ще преработва недопечен петрол непосредствено в химикали, без потребността от пречистване. Последно капиталово решение се чака до края на 2019 година

" Това е една доста сериозна стратегия и ще създадем всичко допустимо, с цел да я изпълним ", споделя Абдулазиз ал Джудаими.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР