Най-голямата партия в управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, предложи да

...
Най-голямата партия в управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, предложи да
Коментари Харесай

Асен Василев: Обсъжда се да отпадне ДДС за хляба

Най-голямата партия в ръководещата коалиция – „ Продължаваме промяната “, предложи да не се полза с Данък добавена стойност хлябът и да се понижи данъкът за плодовете и зеленчуците родно произвеждане. Това предложение финансовият министър Асен Василев (ПП) разяснява по този начин: „ По принцип съм срещу диференцирането на Данък добавена стойност ставките по две аргументи. Едната е, че едни артикули по отношение на други артикули, постоянно влизаме в диалог, който е за какво тези, а не другите. И втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в последна сметка това не стига до крайния потребител”.



По думите на Марияна Кукушева, ръководител на УС на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, която беше посетител в BTV „ Тази заран “, предлагането за нулева ставка върху хляба е „ извънредно добра вест “. Според нея финансовият министър е срещу диференцираните ставки на Данък добавена стойност, само че не е против отпадането на налога, каквото се предлага за хляба.

Ние чакаме да се повиши потреблението на самун, тъй като цените би трябвало да паднат с 20% към крайния консуматор. Всъщност това е доста мощна обществена мярка, счита Кукушева. Тя подсети, че цените на хляба зависят и от цените на суровините, а цената на пшеницата на борсата продължава да се повишава.

Между другото не може да се чака, че бюджетът на потребителите ще намалее сензитивно като бюджет, който се употребява за покупка на храна, тъй като бюджетът за покупка на самун е най-малкият бюджет за всяко едно семейство. Но това е една доста вярна стъпка в посока да можем да повишим покупателната дарба, разяснява още ръководителят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР