Най-голямата партия в управляващата коалиция – Продължаваме промяната“, предложи да

...
Най-голямата партия в управляващата коалиция – Продължаваме промяната“, предложи да
Коментари Харесай

Потреблението на хляб скача, ако цената падне с 20%?

Най-голямата партия в ръководещата коалиция – „ Продължаваме промяната “, предложи да не се полза с Данък добавена стойност самун ът и да се понижи данъкът за плодовете и зеленчуците родно произвеждане.

Това предложение финансовият министър Асен Василев (ПП) разяснява по този начин: „ По принцип съм срещу диференцирането на Данък добавена стойност ставките по две аргументи. Едната е, че едни артикули по отношение на други артикули, постоянно влизаме в диалог, който е за какво тези, а не другите. И втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в последна сметка това не стига до крайния консуматор ”.

По думите на Марияна Кукушева, ръководител на УС на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предлагането за нулева ставка върху самун а е „ извънредно добра вест “.

Според нея финансовият министър е срещу диференцираните ставки на Данък добавена стойност , само че не е против отпадането на налога, каквото се предлага за самун а.

„ Ние чакаме да се повиши потреблението на самун , тъй като цените би трябвало да паднат с 20% към крайния консуматор. Всъщност това е доста мощна обществена мярка “, съобщи пред бТВ Кукушева.

Тя подсети, че цените на самун а зависят и от цените на суровините, а цената на пшеницата на борсата продължава да се повишава.

„ Между другото не може да се чака, че бюджетът на потребителите ще намалее сензитивно като бюджет, който се употребява за покупка на храна, тъй като бюджетът за покупка на самун е най-малкият бюджет за всяко едно семейство. Но това е една доста вярна стъпка в посока да можем да повишим покупателната дарба “, разяснява още ръководителят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР