Най-голямата партия в НС ще получи мандат, без да е

...
Най-голямата партия в НС ще получи мандат, без да е
Коментари Харесай

Край на консултациите! ПП започна политическите совалки

Най-голямата партия в Народно събрание ще получи мандат, без да е била преди този момент на диалог с президента

Напрежението сред главните фигури на политическата сцена продължава да се изостря. Още преди да са провели съвещания с президента, „ Продължаваме Промяната” форсираха събитията и оповестиха старт на политическите совалки за сформиране на ново държавно управление.

Малко по-късно президентът Румен Радев от своя страна разгласи завършек на консултациите, без да е съумял да се види с „ Продължаваме Промяната” и Българска социалистическа партия. Така процедурата приключи без казус и най-голямата партия в Народното събрание ще получи мандат без да е била преди този момент на диалог с президента, написа.

Малко по-късно Българска социалистическа партия отвори нов фронт против президента. Корнелия Нинова уличи длъжностен кабинет на Румен Радев в опит за изнасяне на оръжия към Украйна.

Колкото до самите съвещания, Радев беседва през днешния ден с „ Има подобен народ”, „ Демократична България” и „ Възраждане”.

Без да изчака „ Продължаваме Промяната” и Българска социалистическа партия, президентът постави завършек на консултациите с парламентарно показаните партии.

„ С днешната ми среща с групата на „ Възраждане” цикълът съвещания завърши. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила”, разгласи Радев.

Така без казус ще бъде връчен мандат на най-голямата политическа мощ - „ Продължаваме Промяната”, без да са се състояли диалози с президента. От коридорите на Народното събрание последва индиректна офанзива към Румен Радев.

„ Като приказваме за съвещания, приказваме за разговор. Такъв разговор очевидно няма с президента. Това не е призовката, на която би трябвало да се явим, а покана както се видя са една формалност”, съобщи Милен Матеев от Политическа партия.

„ Според вас консултация ли е да ти каже някой яви се в толкоз часа сега, в който се прави бюджетът на страната. Аз не смятам, че всеки може да си мисли, че тази страна стартира с него”, съобщи Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

„ Виждаме един неуспех на консултациите, което е безконтролно. Има политическа рецесия и е ясно, че е комплицирано търсенето на излаз. Не може да върви по график”, съобщи Христо Иванов от Демократична България.

Всъщност, първият ход през днешния ден беше на Политическа партия. От партията оповестиха, че стартират диалози за търсене на поддръжка за нов кабинет. Според вицепремиера в оставка Асен Василев това не е било за да се избегнат консултациите при президента.

„ Съвсем обикновено да забележим в партиите, в които останаха в обединението, да се стиковаме, да имаме общи позиции, с цел да може, когато отидем при президента, да имаме същинска позиция”, съобщи Василев.

Като свои естествени сътрудници от „ Продължаваме Промяната” показаха „ Демократична България”, Българска социалистическа партия и самостоятелните депутати.

„ Това, което ще беседваме, е ясна законодателна стратегия с евросредствата. И ясна конкретика що се отнася до правосъдната реформа”, сподели Василев.

Доскорошните сътрудници във властта - „ Има подобен народ” изключиха вид за поддръжка на кабинет с министър председател Кирил Петков, с което бяха и изключени от листата за нови диалози. А Христо Иванов прикани политиците да не се концентрират върху съответни имена.

„ Всеки се държи като Хан Аспарух, все едно страната стартира с него - той ще дефинира всичко, той ще каже от това няма да излезе ръководство и не го виждам в идващия парламент”, разяснява Христо Иванов.

„ Аз не преставам да се надявам да се направи кабинет”, сподели Гуцанов.

„ Нямаме искания към премиера, споделили сме, че ще водим разговори”, сподели Вигенин.

Ще се разчита на поддръжката и на към този момент самостоятелните депутати, които напуснаха редиците на Има Такъв Народ.

„ Най-доброто нещо е за България да има държавно управление постоянно, с цел да има работещ парламент”, сподели Иво Атанасов.

Преговорите стартират довечера. Трите партии, които беседват сега, имат общо 109 гласа в зала. Заедно с самостоятелните шестима, постигането на болшинство, което да утвърди нов кабинет с мандата на Политическа партия, към момента наподобява невероятно.

За втория кръг съвещания при президента, първи поканени бяха от „ Има подобен народ”.

„ Година след дебюта ви на политическата сцена, допускам вършиме равносметка на постигнатото и извличате поучения от активността си. Както се уверихте и вие, толерантността в българската политика е доста кратка”, сподели Румен Радев.

Консултациите са в изискванията на „ каскада от кризи”, уточни президентът. И още веднъж попита партиите - имат ли решение по какъв начин да се преодолее политическата неустойчивост у нас в този момент.

„ Лицемерието и лъжата са метод на другарство в българската политика. А българският гласоподавател би трябвало да знае кой лъже. Ние не считаме, че президентът и президентската институция са мафиоти, тъй като сега ние имаме среща на мафията, нали, в случай че слушаме част от политиците, които са се оповестили за безгрешни”, сподели Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на „ Има подобен народ”. За Има Такъв Народ предварителните избори са предстоящ вид.

„ По-добре избори или съвещания, даже да ги назовават политически рецесии, в сравнение с политическа непоклатимост и ръководство на ГЕРБ 9 години безметежни”, сподели Йорданов.

Час по-късно, на излизане на президентството, от Има Такъв Народ не отхвърлиха напълно опцията да поддържат втори кабинет в границите на този парламент.

„ При ясни правила, без Кирил Петков да участва в него, по опция би било добре и Асен Василев да не е там, да бъде кабинет от експерти, с ясна стратегия за избран интервал от време, ясна конкретика”, сподели Йорданов.

Втори на масата при президента седнаха от „ Демократична България” - единствената партия от ръководещата коалиция, която отиде за съвещания с президента.

„ При връчването на мандата на първата политическа мощ "Продължаваме Промяната " за сформиране на настоящето държавно управление, аз предизвестих, че в случай че не се подхващат решителни промени в правосъдната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш”, сподели Радев.

За разговор и търсене на формула за превъзмогване на политическата рецесия се оповестиха от "Демократична България ". Но предизвестиха:

„ Всичко е прекомерно персонално. Оказва се невероятно да се води диалог по в действителност значителните проблеми, без значение кой какво споделил и какво персонално отношение има към някого”, сподели Йорданов.
От десницата признаха - изборите не са панацея на проблемите. Но и нямат рецепта за решаването им.

Последни при президента пристигнаха и от "Възраждане ".

„ Вашата партия е присъща досега с ярките и безапелационни позиции, които вземате по редица публични тематики. И за това за обществото ни е значимо да знае вашата оценка за политическата конюнктура към момента”, сподели Радев.

„ Основният и най-бърз метод за превъзмогване на тази рецесия, която е провокирана до голяма степен от дейностите и бездействията на настоящия кабинет, са предварителните избори. Колкото по-скоро, толкоз по-добре”, сподели Костадин Костадинов.

От най-малката парламентарна група са сигурни - път към другите партии за нов кабинет няма.

„ Парламентът е привършен, морално банкрутирал, управнически импотентен към този момент, тъй че не виждаме смисъл да поддържаме каквото и да било правителство”, сподели Костадинов.

Опасност за разединение в групата на "Възраждане " няма, увери ръководителят на партията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР