Най-голямата новина от срещата между премиера Бойко Борисов и президента

...
Най-голямата новина от срещата между премиера Бойко Борисов и президента
Коментари Харесай

Петкова: Конкретни договорености по проекта Турски поток се очакват следващите седмици


Най-голямата вест от срещата сред премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин беше опцията трасето от газопровода „ Турски поток “, обвързвано с доставката на природен газ за Европа да минава през България. Конкретни договорености се чака да бъдат реализирани през идващите седмици.

„ Това е най-хубавата вест, на която станахме очевидци през вчерашния ден “, разяснява пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя посочи, че на министрите към този момент е предоставена задачата да се работи на експертно равнище по плана. „ На нас министрите беше сложена сходна задача “, сподели тя. По думите й стартира работа по съответни елементи на опциите за реализация на плана при съблюдаване на европейските условия.

Тя посочи, че договореностите по „ Турски поток “ ще се реализиран през идващите месеци. На такова високо равнище няма по какъв начин президентът Путин и премиера Борисов да седнат да разпишат всички договорености. „ Няма по какъв начин на среща на такова равнище президентът Путин и министър председателят Борисов да извадят по един бял лист и да стартират да чертаят трасета. Това е работа на специалистите “, разяснява министъра.

В отговор на въпрос дали страната ни има опция да взе участие финансово в един подобен план „ Булгартрансгаз е в доста положително финансово положение. БЕХ също. През отчетната 2017 година ще осъществяваме малко над 100 млн. лева

Финансовото положение на българската енергетика е в действителност положително. Разполагаме с инфраструктурата, която би могла да бъде употребена в подобен план. По всяка възможност ще би трябвало да се построява и нова такава.

Министърът посочи, че се работи и по турско-българската газова връзка, като се планува нарастване на потенциала с още 1 милиарда куб м.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР