Най-голямата козеферма в страната бе открита официално с молебен в

...
Най-голямата козеферма в страната бе открита официално с молебен в
Коментари Харесай

В Богутево откриха най-голямата козеферма у нас

Най-голямата козеферма в страната бе открита публично с молебен в чепеларското село Богутево.
На събитието участва кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова. Тя благодари за направената инвестиция на територията на общината, с което се способства и за разпространение на мотото на родопския курорт: „ Община Чепеларе - Зеленото сърце на България ", с производството и на екологично чисти артикули.

Първата копка бе направена през 2017 година от вложителите и кметът на общината. Инвестицията възлиза на близо 2 млн. лв.. Вложението е от изпълнителния шеф на Завода за шлифовъчни машини АД в Асеновград инж. Иван Марков. Той печели европейски план за 1 936 000 лева по " Инвестиции в аграрни стопанства " от Оперативна програма " Развитие на селските региони " за основаването на козеферма по европейски стандарти. По плана Европа отпуска 60% от сумата, а останалото е дофинансиране със лични средства.

Козефермата в Богутево е най-голямата в Българи с покрита повърхност от 1500 кв. м. Тя ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата " Саан ". Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва изцяло замърсяване на храната по пътя към животните, тъй че да се основава същински екопродукт на подобаващата надморска височина от 1111 м, съобщи вложителят.
" Козефермата ще поддържа 500 кози от порода особено за произвеждане на мляко. Добивът от едно расово животно е над звук мляко годишно ", уточни Марков.

В производството като съветник ще оказва помощ гръцкият експерт Христофорос Дерес, който се занимава със същия бизнес в родината си.
" Технологията е за производство на козе мляко за прясна консумация. Козето мляко като био и органически артикул е доста търсено в цяла Европа. Доказано е, че то е доста качествено и доста по-добро за здравето от кравето, защото е по-близко до майчиното мляко. По тази технология животните се хранят главно с билки и люцерна и по-малко с жито, тъй че млякото да стане по-качествено - с повече протеини и мазнини, по-вкусно и по-полезно за организма. За козите ще се гледат билкови пасища, а главната им храна ще бъде от прясна паша, а не фуражи ", споделя Дерес.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР