Най-голямата компания за цимент в България - , която е

...
Най-голямата компания за цимент в България - , която е
Коментари Харесай

Девня Цимент изгражда инсталация за улавяне на водород в част от инвестиция за €800 милиона

Най-голямата компания за цимент в България -, която е част от групата Heidelberg Materials, разгласи, че стартира строителството на пилотна апаратура за хващане на въглерод в своя цех. Това е планът ANRAV, с който въглеродните излъчвания (CO2) от производството ще бъдат улавяни, оползотворявани и съхранявани (CCUS) посредством сливане на две нови технологии - Amine и Oxyfuel.

Проектът е новаторски освен за България, само че и за цяла Източна Европа, а на територията на Стария континент има единствено няколко страни, в които има сходни системи.
 Снимка 603176
Дружеството прави основна стъпка в осъществяването на огромния план ANRAV

Проектът беше разгласен при започване на 2023 година като първия пълноверижен CCUS план в района. Изпълнението е в партньорство сред " Девня Цимент " и газовата компания Petroceltic, а общата стойност на вложенията в технологията надвишава €800 милиона.
 С EU финансиране за близо 200 млн. евро:
С EU финансиране за близо 200 млн. евро: " Девня Цимент " става въглеродно неутрално дружество

Европейският Фонд " Иновации " финансира система за хващане и предпазване на въглеродни излъчвания

Част от средствата - €189.7 милиона са по линия на европейския Фонд за нововъведения, трансформирайки се първия план получил средства по тази стратегия в Източна Европа. Останалите пари са персонални средства на компанията-майка Heidelberg Materials.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

Чрез новаторската технология OxyCal, основана на прибавянето на чист О2 към процеса на изгаряне на клинкер, инсталацията ще улавя въглерод, а резултатът ще е богати на CO2 димни газове с висока степен на непорочност, които могат да бъдат употребявани наново или безвредно съхранявани.

Плановете са излъчванията да бъдат превозени чрез газопровод и съхранявани в изчерпаното газово находище " Галата " на Petroceltic в Черно море. Изграждането на пилотния блок ще продължи единствено няколко месеца, само че демонстрационната фаза ще е от 12 до 24 месеца.

" ANRAV.beta е значима стъпка в нашето пътешестване да предложим на нашите клиенти в Източна Европа изцяло декарбонизиран цимент в близко бъдеще. Този пилотен план доста ще улесни осъществяването на цялостния план ANRAV ", разяснява доктор Никола Ким - основен шеф по резистентност и член на Управителния съвет.
 Снимка 435160
Източник:

Пилотният план в завода в Девня има за цел освен да потвърди успеваемостта на технологията, само че и нейната мащабируемост към ANRAV CCUS и други планове на Групата, като Anthemis в Белгия.

За по-малко нездравословни излъчвания

С този план " Девня Цимент " се стреми да се трансформира в първото в страната въглеродно неутрално дружество и първото за цимент в Източна Европа.

Годишното количество на уловени въглеродни излъчвания ще е почти 800 kt/ СО2, или към 99.2% от излъчванията на компанията.

Това от своя страна ще докара до попречване на изпускането на 7.8 Mt CO2 за първите 10 години на употреба на улавящата апаратура и ще способства за понижаване на въглеродните излъчвания от български промишлени източници с почти 8.3%.

Пускането в употреба ще е най-рано през 2028 година, защото планът предстои на регулаторни утвърждения.

" Девня Цимент " получава €190 милиона за предпазване на въглероден диоксид

Въглеродният диоксид ще бъде съхраняван в изчерпани газови залежи в Черно море

" Ние можем да демонстрираме стопански изпълним метод за декарбонизиране на въглеродно-интензивните промишлености в Източна Европа ", акцентира Ърнест Джелито - член на Управителния съвет на Heidelberg Materials и отговарящ за групата Северна и Източна Европа-Централна Азия.

Изпълнението на плана има една съществена цел - да отключи капацитета на CCUS в България и ще способства доста за понижаване на излъчванията на CO2 на национално равнище.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР