Най-голямата колекция от заловени от митницата монети беше представена днес

...
Най-голямата колекция от заловени от митницата монети беше представена днес
Коментари Харесай

Вижте в „Петел“: 709 заловени от митницата ценни монети попълниха фонда на музея във Варна


Най-голямата сбирка от хванати от митницата монети беше показана през днешния ден във Варна. Задържаното богатство е намерено в багажа на чужденец, който се опитал да го изнесе отвън България през летище Варна.

Началникът на митница Варна Светлан Савов описа, че контрабандистът заявил монетите като „ юбилейни “, а преместването на такива е законно. При инспекцията обаче било открито, че това не е истина и се касае за парични знаци от разнообразни исторически интервали – от древността, през междинните епохи, та чак до 20 век.



Най-старите монети са елинистичната ера, най-голямото количество са римски, а в най-хубаво положение са българските средновековни монети от времето на цар Иван Александър. В сбирката има и ранновизантийски монети на разнообразни императори.



Директорът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко разяснява, че точната стойност на сбирката мъчно може да се дефинира, тъй като цените на черния пазар не са закрепени. Той сподели също, че може да се допусна, че монетите са открити от иманяри в Североизточна България.

Варненската митница рядко попада на сходни опити за изнасяне на исторически полезности. Преди време тя обаче е съумяла да избави от контрабанда зад граница на огромно количество римска керамика. Колкото до арестувания за опита за изнасяне на монетите – той остава в България, само че повече детайлности за делото против него и възможното му наказване не бяха дадени на този стадий.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР