Най-голямата икономика в Европа, страда от забавен растеж, а бъдещето

...
Най-голямата икономика в Европа, страда от забавен растеж, а бъдещето
Коментари Харесай

Германия ще внася работна ръка, въпреки че разполага най-малко с милион мигранти

Най-голямата стопанска система в Европа, страда от занимателен напредък, а бъдещето й е повече от тъмно.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек уточни в сряда (21 февруари), че аргументите за това са дефицитът на работна мощ, тъй като популацията застарява, забавянето на международната търговия и последствията от офанзивата на Русия против Украйна. Щом Германия не може да се оправи с тези проблеми дейно, това значи, че целият Европейски съюз има проблем.

Правителството чака стопанската система да нарасне с 0.2% тази година, доста по-малко от предходните прогнози за 1.3%, защото слабото световно търсене, геополитическата неустановеност и непрекъснато високата инфлация понижават очакванията за бързо възобновяване. Хабек разгласи, че има към 700 000 незаети работни места, а най-лошото е, е “ни липсват ръце и мозъци ”, което значи, че освен квалифицираната работна ръка не доближава. Според статистиката, до 2035 година застаряващото немско общество ще инкасира дефицит на 7 милиона квалифицирани служащи.

В същото време критиците на министър Хабек, който е бранител зелените политики и миграцията, настояват, че в случай че страната вкара ограничавания върху обществените заплащания и престане да пилее запаси за второстепенни цели, позволяващи на милиони хора да живеят без да работят, казусът ще бъде решен.

Проучване от септември  2023 година демонстрира, че повече от половината германци считат, че не си коства да вървят на работа след плануваното от държавното управление нарастване на обществените заплащания и детските надбавки. Хабек пък уточни, че към 2.6 милиона души на възраст сред 20 и 30 години в Германия нямат професионална подготовка. Той предлага два метода за справяне с казуса, само че те бяха охулени още в зародиш.

Според министъра, в случай че се подтикват финансово хора в преклонна възраст, които биха желали да работят по-дълго, това би облекчило обстановката. Проблемът е, че от възрастните хора не може да се чака да работят до момента в който са живи, а и изниква въпросът какъв брой ефикасни служащи ще са те. Другото му предложение е да се внася работна ръка, по тази причина страната би трябвало да стане атрактивна за мигрантите с бързи визови процедури, повече езикови курсове и дигитален достъп до немски компании от чужбина.

Тази концепция сигурно ще разгневи огромна част от немското общество. Не инцидентно поддръжката за националсоциалистите от “Алтернатива за Германия ”, които упорстват освен да не влизат нови мигранти, само че към този момент открилите се в страната да бъдат да отпращани лека бавно, доближи рекордно високо равнище. И три месеца и половина преди евроизборите през юни, тя към този момент е втората по известност политическа мощ в Германия.

По данни на Статистическата работа на Германия от 2023 година чужденците в страната стават от ден на ден, като към този момент съвсем всеки четвърти във Федералната република е мигрант или дете на мигранти. Става дума за 20.2 милиона поданици на страната, които са имигрирали от 1950 година до през днешния ден. По време на мигранската рецесия през 2015 година Германия е отчела максимален сбор имигранти – 1.6 млн. души.  Само през първата половина на 2022 година пък беше регистриран връх –  над един милион души с непознато поданство дойдоха в страната, като 800 хиляди от тях са украински бежанци, а останалите от Афганистан.

При тази статистика е необичайно, че икономическият министър желае да внася мигранти поради дефицит на работна ръка.

Би трябвало да има преизобилие от такава, тъй като измежду тези милиони хора се допуска, че има всевъзможни фрагменти. Дори да се постанова да бъдат подготвени, ще бъде по-евтино, в сравнение с в случай че всички те живеят на обществени помощи.

Германия постоянно е била моторът на Европейския съюз, по тази причина проблемите в стопанската система й не са незначителна детайлност за другите страни от блока. Тревожният факт, че тя не намира дейно решение, значи, че Старият континент е в рецесия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР