Най-голямата грешка е още от зората на демокрацията, когато се

...
Най-голямата грешка е още от зората на демокрацията, когато се
Коментари Харесай

Експерт: Всичките ни градове са заложници на тази фундаментална грешка

Най-голямата неточност е още от зората на демокрацията, когато се връща земята в така наречен действителни граници и не се вършат отчуждаванията на парцели и за инфраструктурата. В момента всичките ни градове са заложници на тази фундаментална неточност. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " имотният специалист Иван Горанов.

" Няма неприятно, че са върнати земите на притежателите, само че още тогава е трябвало да се намерения от тогавашните хора в Народното събрание и от експерти по градоустройство и териториално устройство, че тази земя по този начин върната след това залага всички компликации пред които през днешния ден са изправени огромните и дребни градове  при построяването на инфраструктурата. Виждате какъв брой години би трябвало да се минат, с цел да могат да се извършат отчуждителните процедури, с цел да се приключи Околовръстен път или някаква огромна основна артерия на нашите градове, и какъв брой постепенно и какъв брой мъчно се случват това, защото страната и общините нямат пари, с цел да изкупят тези планувани проценти от парцелите на хората за инфраструктура ", разяснява Горанов.

Според него би трябвало да се търси законодателна смяна: " Защото сега почваме да се въртим в Параграф 22, в един обаян кръг - да речем вие желаете до вашия имот да стигне път, вода, канал, и надлежно това би трябвало да мине през няколко други частни имота, а когато хората не са подготвени да дарят на общините тези квадрати за инфраструктура, и чакат общината да ги изкупи, когато няма пари, се получава така наречен обаян кръг, в който се въртим в последните години. Така че приканвам нашите държавници  да се заемат съществено с решаването на този проблем, в случай че желаят нашите градове да стават съвременни, европейски, и то със относително естествени темпове ".

" София към момента няма приключен Околовръстен път - това е срамотия. Не знам още какъв брой години ще би трябвало да продължим да се борим с тези неуредици. Така че аз мисля, че законодателно би трябвало да се подхващат съществени стъпки за осъществяване на промени, касаещи териториите, свързани с построяването на инфраструктура ", добави имотният специалист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР