Най-голямата глупост, която съм чувал от феновете на руския газ,

...
Най-голямата глупост, която съм чувал от феновете на руския газ,
Коментари Харесай

Пламен Петров: Газпром няма да ни продава евтин газ

Най-голямата нелепост, която съм чувал от почитателите на съветския газ, е, че той постоянно ще е по-евтин от втечнения, тъй като производството му имало по-ниска себестойност. Откъде тия хора знаят себестойността на съветския газ не ми е известно, " Газпром " в никакъв случай не е обявявал такива данни.

Това разяснява във " Facebook " Пламен Петров.

Но не е в това въпроса, а в простата истина, че по света няма нито един дълготраен или кратковременен контракт за продажба на газ, в който да написа, че цената зависи от себестойността на продукта. Тя може да е обвързана с хъбови котировки, с петролни деривати, или пък в извънредно редки случаи да е закрепена. Но в никакъв случай не е вързана за себестойността! Най-простото опровергаване на тази нелепост е да погледнем по какъв начин се движи цената на съветския газ за България.

През юли 2020 година КВЕР дефинира цена от 19,10 лева за мегават/час. През август с. година - даже още по-ниска, 18,67 лева През последния месец, в който получавахме газ от " Газпром " - април 2022 година, цената към този момент беше 143 лева за мегават/час, а в случай че сега имахме доставки от Русия, според ценовата формула в контракта, тази суровина сигурно щеше да ни коства над 200 лева за мегават/час. Е, къде е тук себестойността?! Очевидно е, че тя не се е трансформирала значително за година-две, а цената скача повече от десетократно.

Друга илюзия е, че в случай че сключим дълготраен контракт за американски полутечен газ или пък в случай че купуваме по няколко танкера от него, цената ще е близка до тази на Хенри хъб в Луизиана, а не до тази на европейските хъбове. А сега първата е в пъти по-ниска от втората. Е, не, това не е правилно, продавачът постоянно се ориентира към по-високата, а не към по-ниската цена. Доказателство - танкерите с газ, които Булгаргаз купи през тази година. България е в Европа и е разумно репер за цената да бъдат европейските хъбове, а не американският.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР