Най-голямата енергийна компания в Румъния OMV Petrom планира да разработи

...
Най-голямата енергийна компания в Румъния OMV Petrom планира да разработи
Коментари Харесай

OMV Petrom планира да изгради най-големия фотоволтаичен парк в Румъния

Най-голямата енергийна компания в Румъния OMV Petrom възнамерява да създаде фотоволтаичен парк с мощ 111 MW в южната част на страната. Това ще се трансформира в най-големия сходен план в Румъния, предава Romania Insider.

OMV Petrom има намерение да построи парка на мястото на някогашния си химически цех в Долчим. Компанията изведе от употреба и озелени обекта.

Инвестицията в новия фотоволтаичен парк ще бъде 83 милиона евро, съгласно източници, осведомени с плана.От това OMV Petrom чака да получи половината - 41,5 млн. евро като безплатна финансова помощ от фондове на Европейския съюз по Фонда за рационализация, посредством който Румъния и девет други страни от Европейския съюз получават средства за планове за зелена сила.

Фотоволтаичният парк не е първа инвестиция на OMV Petrom в бранша на възобновимите енергийни източници. През 2017 година групата продаде вятърната електроцентрала Dorobantu с мощ 45 MW за 23 млн. евро, която преди този момент беше купила и създала. Тя се намира в Източна Румъния. По това време компанията съобщи, че възобновимите енергийни източници към този момент не са стратегически бизнес, само че в това време промени позицията си.

Тази пролет компанията разгласи, че към този момент е инсталирала фотоволтаични панели в 40 от своите бензиностанции и има за цел да разшири плана до други 38 тази година.

Румъния към този момент разполага с конфигурирани мощности от 1383 MW във фотоволтаици.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР