Най-голямата енергийна компания в Германия Ер Ве Е (RWE) съобщи

...
Най-голямата енергийна компания в Германия Ер Ве Е (RWE) съобщи
Коментари Харесай

Най-голямата енергийна компания в Германия ще се откаже от въглищата до 2030 г.

Най-голямата енергийна компания в Германия Ер Ве Е (RWE) заяви през днешния ден, че изтегля с осем години напред проекта за отвод от въглища и е подготвена да спре производството на електрическа енергия на основата на лигнитни въглища през 2030 година като част от постигнатото съглашение с немското държавно управление, съобщи Ройтерс.

Въпреки това предвид на енергийната рецесия в цяла Европа, откакто Русия редуцира газовите доставки след нашествието в Украйна, Ер Ве Е разгласи, че краткотрайно ще усили каузи на електрическата енергия от мощно замърсяващите околната среда лигнитни или кафяви въглища.

" В актуалната рецесия ние способстваме за сигурността на доставките в Германия, като краткотрайно усилваме потреблението на електроцентралите с лигнитни въглища и по този начин ще помогнем да се замести газа в производството на електрическа енергия ". Това съобщи в официално съобщение основният изпълнителен шеф Маркус Кребер.

" Междувременно ние влагаме милиарди евро, с цел да ускорим енергийния преход и сме подготвени да се откажем от лигнитни въглища до 2030 година ", добави той.

Кребер посочи, че компанията няма да желае спомагателна отплата за по-ранния отвод от въглища над към този момент обещаните при предходния проект 2,6 милиарда евро.

Германското държавно управление одобри през ноември да измести напред, в идеалния вид, отхвърли от произвеждане на електрическа енергия от въглища до 2030 година по отношение на предходната цел за 2038 година, само че този проект към момента би трябвало да да бъде разискван с обособените оператори.

Като част от проекта изваждането от употреба на двата блока на АЕЦ " Нойрат ", които трябваше да бъдат изключени от електропреносната мрежа до края на годината, ще бъде отсрочено до 31 март 2024 година и ще останат на пазара, както бе оповестено предходната седмица.

Берлин има време до 2023 година, с цел да удължи виталния им цикъл или да ги трансферира в аварийна електроцентрала, като и двете варианти са лимитирани до 31 март 2025 година.

За да подсигурява сигурността на доставките след 2030 година, немското държавно управление може да реши също по този начин до 2026 година да остави в режим на подготвеност последните въглищни централи до края на 2033 година.

" Това включва поделение от 600 мегавата и три съвременни електроцентрали с лигнитни въглища с усъвършенствана скица на планиране, които имат общ потенциал от към 3600 мегавата ", заяви Ер Ве Е и Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР