Най-голямата досега мрежа за руска дезинформация в Европа от началото

...
Най-голямата досега мрежа за руска дезинформация в Европа от началото
Коментари Харесай

Дезинформация за 200 млн. европейци: Мета и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Най-голямата до момента мрежа за съветска дезинформация в Европа от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари е разкрита, а над 2300 акаунта в обществените мрежи и домейни на над 60 уеб страницата, бълващи кремълска агитация - са закрити или блокирани.

Мрежата е атакувала над 200 млн. европейски жители с подправена информация за войната и резултата на глобите, наложени от свободния свят на Руската федерация. Официалното известие за акцията е на " Мета " - притежателят на Фейсбук и Instagram. В разпространяването на дезинформация са се присъединили и съветски посолства на територията на Европа и Азия посредством формалните си страници в обществените мрежи.

Компанията на Марк Зукърбърг декларира: " Свалихме огромна мрежа, която произлиза от Русия и е ориентирана най-вече към Германия, а също и към Франция, Италия, Украйна и Обединеното кралство и други, с разкази, фокусирани върху войната в Украйна. Операцията беше съсредоточена към разрастваща се мрежа от над 60 уеб страницата, които се представяха за законни уеб страници на европейски качествени медии, в това число Spiegel, The Guardian, Bild и други В имитиращите уеб сайтове се разгласиха публикации с рецензии против Украйна и украинските бежанци, материали в поддръжка за Русия и изказвания, че западните наказания против Русия имат противоположен резултат ".

Материалите от въпросните уеб сайтове след това са разпространявани посредством мемета, видеа в YouTube, разпространяване посредством Фейсбук, Instagram, Telegram, Twitter, даже в уебплатформи за цивилен петиции като Change.org и Avaaz. Докато тече интервенцията по откриване на мрежата, работещите за нея са опитвали да основават нови уеб сайтове за дезинформация, когато даден домейн е блокиран. " Това демонстрира непримиримост и непрекъсната инвестиция в тази активност в интернет ", е заключението на " Мета ".

Компанията открива още, че в масираната дезинформационна акция са вложени над 105 000 $ за реклама на подправеното наличие във Фейсбук и Instagram. Плащанията са били правени най-вече в щатски долари и евро. Засечени са и значително заплащания в маджарски форинти.

Разплитането на комплицираната система за дезинформация стартира на база открития на проверяващи публицисти в Германия, като работата им продължава екипът на Digital Forensic Research Lab (DFRLab) към Атлантическия съвет, дружно с " Мета ".

" През август 2022 година DFRLab независимо откри дребна мрежа, състояща се от шест неавтентични страници във Фейсбук, които заплащат реклами за разпространение на изявления за идната енергийна рецесия в Германия и приканват за анулация на глобите върху вноса на съветски газ. Прегледът на тези активи от страна на " Мета ", дружно с други, настрана разпознати от немски медии, докара до откриването на доста по-голяма мрежа, състояща се от 1633 акаунта, 703 страници, 29 профила в Instagram и една група във Фейсбук ", споделя обширна публикация по тематиката в

За подправените сметки в обществените медии, които да популяризират наличие, от мрежата за дезинформация най-често са употребявали фотоси, генерирани от изкуствен интелект. Лабораторията засича такива случаи по ситуацията на очите в разнообразни профили, основани по този метод.

В за извършената интервенция от компанията ползват десетки образци по какъв начин е работила мрежата за дезинформация.

Един от тях е прегледен - за подправена информация, за разпространяването на която е подправен уеб сайтът на английския " Guardian ":

 Руска мрежа за дезинформация имитира уеб сайтове на съществени европейски медии, с цел да популяризира агитация.

На първото изображени е достоверната публикация от медията, отдадена на някогашния министър председател Борис Джонсън. На второто - изфабрикуваният вид с сменена фотография и заглавие, само че е запасен създателят на същинската вест от действителния уебсайт. Фалшивата вест води до регистриран в същия ден домейн, излиза наяве от разбора.

Регистрирани са десетки случаи на тази процедура, като постоянно измислените профили са употребили да вземем за пример логото на " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (FAZ).

 Логото на FAZ, употребявано от съветската мрежа за дезинформация

В отчета на " Мета " е включен е и обстоен лист на записаните за задачата на кремълската агитация домейни, дружно с предизвестието, че хората, които стоят зад тази активност, не престават да регистират нови и нови домейни и да генерират неавтентични профили в обществените мрежи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР