Най-голямата държавна структура - Българският енергиен холдинг, чиито консолидирани приходи

...
Коментари Харесай

Валентин Николов от ГЕРБ вече е назначен за директор на енергийния холдинг

Най-голямата държавна конструкция - Българският енергиен холдинг, чиито консолидирани доходи са близо 7 милиарда лева, има ново управление. То обаче не е обвързвано с кадровите промени, които прави в последно време служебното държавно управление, а е резултат от задвиженият от ГЕРБ конкурс в края на мандата на кабинета " Борисов 3 ".

Затова и членовете на съвета на шефовете са близки до предходната власт.

За изпълнителен шеф е назначен Валентин Николов, който последно беше ръководител на енергийната комисия в 44-тия парламент. А членове ще са Диян Димитров (досега член на СД на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " ), Иван Андреев (досега член на СД на Директива за птиците " Радиоактивни боклуци " и някогашен началник на АЕЦ " Козлодуй " ) и Стелиян Коев (досега финансов шеф на " Мини Марица-изток), както и Александър Църноречки.

Именно поради последния вписването на новото управление беше блокирано в продължение на месец - Църноречки е някогашен пиар на БЕХ и даже не е взел участие в състезанието за нови шефове, само че някогашният енергиен министър Теменужка Петкова еднолично е решила да го назначи. Заради това измененията минаха през правосъден иск, който беше оттгелен.

Както служебно държавно управление, по този начин и бъдещото постоянно толкоз доста мъчно биха могли да създадат промени в холдинга, защото назначенията с конкурс са законово предпазени от политическите промени.
Кой е Валентин Николов
Новият шеф на БЕХ е в редиците на ГЕРБ още от 2009 година - първият мандат на Бойко Борисов. Той беше зам.-министър на стопанската система и енергетиката, по-късно беше в съвета шефовете на БЕХ, НЕК, АЕЦ, АЕЦ " Козлодуй - нови мощности ", като даже стана и изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ". По-късно Николов зам.-председател на комисията по енергетика и през 2019 година стана неин ръководител след отдръпването на Делян Добрев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР