Най-голямата държава по брой на населението може да удари тавана

...
Най-голямата държава по брой на населението може да удари тавана
Коментари Харесай

Броят на жителите в най-населената държава в света ще стигне пик през 2023 година

Най-голямата страна по брой на популацията може да удари тавана шест години по-рано от предстоящото, гласи нов отчет, представен от CNBC. Според него популацията на Китай ще доближи пик през 2023 година По-рано китайското държавно управление пресметна, че този миг ще пристигна през 2029 година

" Темпът на напредък се забавя много бързо ", споделя Тони Наш, основен изпълнителен шеф на Complete Intelligence, подготвила отчета.

Сред една от аргументите е сериозният спад на дамите във фертилна възраст - избрана сред 15 и 49 година от създалите изследването. Броят им ще намалее от 346 милиона през днешния ден до 318 милиона през 2023 година С понижения брой дами в тази възраст и по-ниска раждаемост на 1 000 дами, ще се срине и броят на новородените.

Изследването предсказва, че през 2023 година ще бъдат родени 13,3 милиона бебета, от 15,2 милиона през 2018 година

В края на 2013 година Китай стартира да облекчава строгата политика за едно дете. Първоначално, тази смяна способства за бейби взрив, само че резултатите отшумяха.

Броят на ражданията на 1 000 дами се повиши внезапно от 45,6 през 2015 година до 49,9 през 2016 година, откакто всички китайски двойки получиха разрешението да имат по две деца. През 2018 година обаче тази цифра се срина внезапно до 43,9.

Според Наш, държавното управление към този момент не може да направи нищо по въпроса, откакто закъсня с разрешението за две деца. А е малко евентуално, до момента в който страната забогатява, дамите да стартират да раждат доста повече през идващите години.

Какъв ще бъде резултатът?

Намаляващото население на Китай ще повлияе на някои бизнеси. Например, фирмите, които продават потребителски артикули, към този момент ще стартират да се борят повече за пазарен дял, в сравнение с за напредък. " Конкуренцията ще стане по-ожесточена ", счита Наш.

За разлика от Съединени американски щати, където има голям пазар измежду милениалите, Китай има голямо население на по-голяма възраст, само че по-късно броят на хората понижава.Засегнати ще бъдат и бизнесите, които се занимават с продажба на играчки или детски грижи. Училищата също ще би трябвало да се трансформират. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР